Du har lavet mad med hvidløg helt forkert: Sådan skal det gøres

Af: Naja Radik

|

14/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er så mange grunde til at elske hvidløg.

Mest læste i dag

For det første tilføjer det en vidunderlig smag og kant til en række retter på tværs af alle slags køkkener. 

Hvidløg er ikke kun lækkert, men det har også nogle imponerende medicinske og sundhedsmæssige fordele. 

Hvidløg er lav i kalorier, men alligevel rig på vitamin B6 og C, mangan, selen og antioxidanter. 

Hvidløg kan også hjælpe med at forbedre immunforsvaret, reducere blodtrykket, forbedre kolesterol niveauet og sænke risikoen for hjertesygdomme og kan hjælpe med at forbedre knoglesundheden, reducere tungmetal toksicitet, samt forhindre demens og Alzheimers sygdom. 

Mange af de sundhedsmæssige fordele ved hvidløg kan skyldes forbindelsen allicin. 

Ifølge Tasting Table kan allicin også hjælpe med, at reducere inflammation i kroppen, blokere celle- og vævsskadende frie radikaler og kan endda beskytte mod visse kræftformer, samtidig med, at kræftceller forhindres i at sprede sig. 

Science Direct tilføjer, at allicin også har antibakterielle og svampedræbende egenskaber. 

Allicin er også det, der giver hvidløg sin karakteristiske aroma og smag. 

Når frisk hvidløg tygges rå, hakkes, knuses eller skæres i skiver, aktiveres alliinase enzymet inde i hvidløg og omdanner alliin, et kemikalie, der også findes i hvidløg, til alliicin. 

Allicin er dog kun moderat stabil som en forbindelse og kan let ødelægges af varmen fra madlavning i selv et par minutter, advarer en ernæringsekspert.

Heldigvis er der en meget nem måde at udvide fordelene ved allicin på, selvom du i sidste ende skal tilberede de hvidløg, du lige har skåret. 

Alt du skal gøre er at vente 10 minutter, før du tilføjer dine hakkede hvidløg til gryden, panden eller ovnen eller på anden måde udsætter den hakkede hvidløg for varme, hvilket er et af de bedste tip, du kan få, når du laver mad med hvidløg. 

Selvom allicin produktionen starter inden for få sekunder efter, at hvidløget er blevet skåret, er der brug for 10 minutter for den maksimale mængde allicin, der skal produceres, som hjælper med at sikre, at du får flere af dens mange fordele, selv efter at hvidløget er stegt.

I løbet af disse 10 minutter kan du fortsætte med at forberede andre ingredienser, eller du kan begynde at tilberede de andre ingredienser først. 

Som en ekstra fordel, ved at vente med at tilføje dine hvidløg til senere i tilberednings processen, minimerer du også risikoen for, at brænde hvidløg på, hvilket er noget der let kan ske, når du tilføjer det for tidligt. 

Anbefalet til dig