Dumt: Kunder går uden om spritten

26/05/2020

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Statens Serum Institut har gjort det klart: Hvis genåbningen af Danmark skal blive succesfuld, så kræver det fokus på hygiejne og aftstand.

Mest læste i dag

Men ifølge B.T., ser det umiddelbart svært ud. B.T. har testet kundernes håndhygiejne i to supermarkeder, en SuperBrugsen og en Føtex, i København, og det ser ikke godt ud.

I SuperBrugsen afsprittede kun 20 ud af 100 kunder hænderne i den synligt placerede spritdispenser lige ved indgangen til butikken.

I Føtex var det 31 ud af 100.

Resten gik forbi spritten.

Genåbningen af Danmark kan blive ramt

"Man begynder at falde ind i sine gamle vaner nu. Det begynder på en eller anden måde at føles overflødigt, men det er det jo ikke. Man burde jo gøre det, nu hvor det hele begynder at genåbne," fortæller en kunde til B.T.

Professor og virolog Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet, er bekymret over adfærden i supermarkederne, for genåbningen af Danmark kan blive ramt af et tilbageslag, hvis for mange glemmer at spritte og holde afstand, understreger han og tilføjer, at Statens Serum Instituts beregninger for genåbningen af Danmark forudsætter, at vi alle rent faktisk efterlever hygiejne- og afstandsanbefalingerne.

"Vi må skærpe vores kommunikationsindsats"

Hos Coop er man overrasket over den manglende brug af sprit. De er klar til at hjælpe danskerne på rette vej. 

"Jeg havde troet, at der var væsentlig flere, der brugte spritten. Vi må skærpe vores kommunikationsindsats og blive ved med at minde hinanden om, at det er en god ide at spritte hænderne af, inden man handler," siger Jens Juul Nielsen, der er kommunikationsdirektør hos Coop.

Budskabet kan eksempelvis indskærpes i tilbudsaviser og andet markedsføringsmateriale, forklarer kommunikationsdirektøren til B.T.

Vi slækker på reglerne af to årsager

Men hvorfor er det, at vi pludselig ikke kan finde ud af at bruge sprit og holde afstand? Selvom Allan Randrup Thomsen 'ikke er sociolog', så har han alligevel et bud på, hvorfor vi slækker på reglerne.

"For det første er chok-effekten væk. Billederne af lastbilerne med lig i Italien er skubbet i baggrunden. For det andet synes folk nok, at de fortjener at vende tilbage til et normalt liv efter at have holdt stand i over to måneder. Problemet er bare, at man ikke kan indgå en aftale med et virus om, at det er okay at slække lidt.," udtaler han til B.T.


 

Anbefalet til dig