Dyre dråber: Så meget koster det dig at tage et brusebad

13/08/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Ved du hvor meget dit brusebad faktisk koster dig?

Mest læste i dag

Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal regne ud, hvad det koster at hoppe ind under bruseren. Er vandet koldt eller varmt? Har du en sparebruser? 

Derudover varierer prisen også alt efter, hvor i landet du bor, og hvor stor din husstand er, det skriver Videnscentret Bolius, der har undersøgt, hvor meget et brusebad faktisk koster.

I 2022 var den gennemsnitlig vandpris i Danmark for en gennemsnitsfamilie med et gennemsnitsforbrug 71,31 kr. for 1 m3 koldt vand. Men hvis du ser på prisen for 1 m3 varmt vand, så er den ca. 60 procent højere, fordi du også betaler for opvarmning af det kolde vand.

Det betyder, at en liter koldt vand i gennemsnit koster ca. 7 øre, mens prisen for en liter varmt vand er ca. 11 øre, oplyser Videnscentret Bolius.

Så meget vand bruger du på et bad

For at regne ud, hvad det koster at gå i bad, kræver det også, at du ved, hvor mange liter vand, der kommer ud af bruseren. 

Med en almindelig bruser bruger du 10-20 liter vand i minuttet, mens en vandbesparende bruser bruger 6-10 liter i minuttet. 

Så meget koster det

Med alt ovenstående in mente betyder det, at prisen pr. brusebad kan svinge fra 42 øre til 22 kr.  Er det et hurtigt, koldt styrtebad på ét minut i koldt vand med en vandbesparende bruser, eller er det derimod et langt, varmt brusebad på 10 minutter med en almindelig bruser - det sætter sit præg på prisen.

Herunder kan du se, hvad et brusebad på 5 minutter koster, og ellers kan du se flere priseksempler hos Videnscentret Bolius. 

Hvad koster et brusebad på 5 minutter?

Almindelig bruser (50-100 liter):

•    Koldt vand: 3,50-7 kr.

•    Varmt vand: 5,50-11 kr.

Vandbesparende bruser (30-50 liter): 

•    Koldt vand: 2,10-3,50 kr.

•    Varmt vand: 3,30-5,50 kr.

Anbefalet til dig