Dyrelæge advarer: Farlig hundesygdom i omløb

28/2/23 10:21

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu advarer dyrelægen om, at en farlig og smitsom hundesygdom er i omløb.

Alle der har et kæledyr ved, at det lille kræ bliver som et ekstra familiemedlem. Det er ligemeget om det er en hund, en kat, en hest eller et marsvin. Det er et familiemedlem.

Derfor er noget af det værst tænkelige, at vores små kæledyr bliver syge.

Vrønding Dyreklinik har for nyligt postet et opslag på Facebook, hvor de beskriver denne hundesygdom.

"Hjerte- og lungeorm. I øjeblikket florerer der hjerte og lungeorm i området. I daglig tale kalder mange det ofte for hjerte-lungeorm, selvom der er tale om to forskellige parasitter: Fransk hjerteorm og Rævens lungeorm," sådan indledes Facebook-opslaget.

"De to parasitter opfører sig meget ens i forhold til spredning, symptomer og måden de diagnosticeres på, men Fransk hjerteorm er farligere end Rævens lungeorm. Hunde bliver smittet ved at spise slim fra inficerede snegle eller selve sneglen. Herefter optages ormen i hundens tarme og føres med blodet til hjerte og lunger. Efter ormen har formeret sig, vandrer de op til svælget, hvor de synkes og udskilles i hundens afføring. Det kan dog ikke smitte hunde imellem, da ormen skal bruge sneglen som en mellemvært," skriver de.

Til at starte med så man først sygdommen i Nordsjælland og i hovedstadsområdet, men nu er den også blevet fundet i Horsens.

"Men vi ser jo kun toppen af isbjerget, når de kommer ind til os. Og vi har ikke set det tidligere," siger dyrlæge Bonnie Horne fra Vrønding Dyreklinik udenfor Horsens til TV2 Østjylland.

Bonnie Horne opfordrer hundeejere til at få tjekket sin hund. Sygdommen er meget smitsom, og kan gøre stor skade på dyrets hjerte og lunger, og disse skader kan være irreversible. Det betyder, at lunger og hjerte er ødelagt.

Symptomerne hos smittede hunde er:

  • Hoste

  • Nedsat appetit

  • Træthed

  • Anæmi

  • Mave-tarmproblemer

  • Besværet vejrtrækning ved motion og eventuelt opkast.

I opslaget lægges der stor vægt på, at sygdommen er meget smitsom. Derfor bør man ringe til sin dyrelæge, hvis hunden har nogle af ovenstående symptomer, eller hvis man er i tvivl.