Dyrenes Beskyttelse i chok over syn i dansk by: "Det er det værste, jeg har oplevet"

Af: Ida Hansson

|

22/03/2023

Nyheder
Foto: Dyrenes Beskyttelse
Foto: Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse kommer nu med en hjerteskærende pressemeddelelse.

Mest læste i dag

Dyrenes Beskyttelses besøg på en solcellepark på Lolland afslørede en grum dyreværnssag. Fårene, der skulle holde græs nede, viste sig at være voldsomt udsultede. Et får lå dødt med et lam halvt ude af fødselsvejen, mens et andet måtte aflives, da det var for udmattet til at føde. Dyrenes Beskyttelse har politianmeldt ejeren af fårene. Dyrlægen, der blev tilkaldt, er rystet over sagen.

 "Jeg har gået rundt i gummistøvler som dyrlæge i 35 år, men det er det værste, jeg har oplevet. Særligt de døde får, der har været for afkræftede til at læmme, og den ligegyldighed, der er udvist over for fårene. Ejeren af dyrene har tjent penge på arealplejen, men har i en længere periode hverken sikret dem foder eller vand, samtidig med at flere var drægtige," siger dyrlæge Inga Stamphøj, der også har anmeldt ejeren af dyrene. 

Sagen startede den 25. februar i år, da Dyrenes Beskyttelses kredsformænd, som er frivillige dyrereddere, rykkede ud efter et opkald om et får, der var viklet ind i pigtråd på en mark med solceller på Lolland. Dyrlæge og politi blev tilkaldt. Fåret blev reddet fri fra hegnstråden, men måtte aflives på grund af skader og dårlige stand. Men det fastklemte får viste sig hurtigt kun at være toppen af isbjerget.

Sammen med politi, dyrereddere og ejeren af marken gik dyrlægen en runde på grunden. Samtlige 30 får af i alt cirka 100 på marken, der blev undersøgt, var ved meget dårligt huld - fagudtrykket for udmagrede dyr. Gruppen fandt to får, som er døde under læmning, mens et andet får stadig er i fødsel. Dyrereddere og dyrlæge forløser fåret, men lammet er dødt og ulden på fostret er løsnet, hvilket indikerer, at lammet har været dødt i over 12 timer. Fåret må efterfølgende aflives. 

Der var intet græs eller anden vegetation til føde for fårene, men udsultningen kunne let have været undgået med tilskudsfodring. Dyreredderne fandt da også en del indpakkede baller med wrap på marken, men de havde fået lov at stå og mugne. Samtidig havde dyrene dårlig adgang til vand i en mergelgrav.

Dyrenes Beskyttelse fik fat i ejeren af fårene, som driver en virksomhed med naturpleje. Dagen efter var fårene fodret med hø/wrap af god kvalitet, og der var opsat en murerbalje med vand op. For en del får var det dog for sent, og flere får døde i den efterfølgende uge.

Dyrenes Beskyttelse har anmeldt ejeren af fårene for brud på dyreværnsloven paragraffer om blandt andet forsvarlig behandling af dyr og beskyttelse mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. Der kan være tale om grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling i henhold til dyrevelfærdslovens paragraf 58

Faldgruber ved får i solcelleparker

Dyrenes Beskyttelse har ikke haft lignende sager med solcelleparker, men opfordrer alle med besætninger af dyr i solcelleparker til at være ekstra grundige med tilsynet med dyrene.

”Det kan være meget vanskeligt at tilse en flok får i en solcellepark, da nogle dyr hurtigt kan skjule sig bag en række af paneler. Derfor kræver det ekstra tilsyn, hvis man skal holde ordentligt øje med dyrenes tilstand. Samtidig kan det være vanskeligt at fange et får, hvis det er sygt eller skadet og har brug for hjælp eller behandling,” siger dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Anders Højgaard Tølbøll.

Tilsynet med dyrene er ekstra krævende, hvis fårene er drægtige. Her viser eksemplet fra Lolland, hvor galt det kan gå for får, hvor fødslen er kompliceret, fordi et lam har sat sig fast i fødegangen.

Solcelleparker har dog den fordel, at fårene kan finde skygge i løbet af sommeren.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig