Dyrenes Beskyttelse med hjerteskærende udmelding

29/03/2023

Ida Hansson

Foto: Dyrenes Beskyttelse
Det er en yderst trist udvikling.

Mest læste i dag

Nødstedte og overskydende hunde opholder sig for tiden i gennemsnit 24 dage på dyreinternaterne, før de kommer ud til nye, gode familier. Det er 40 procent længere end samme tid sidste år.

Det viser tal fra fem af Dyrenes Beskyttelses internater. For de mest uheldige hunde, er det en voldsom udvikling, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

– Vi har haft en del hvalpe og eftertragtede racer, som trækker gennemsnittet ned, men vi har bare mange hunde der sidder i lang tid, og som vi har svært ved at finde det rigtige hjem til, siger Karina Fisker, Internatchef i Dyrenes Beskyttelse, og tilføjer:

– Det bekymrer mig, at det tager så lang tid, før vi finder de rigtige hjem.

Den hund, der har siddet længst tid uden et nyt hjem, er boxerblandingen Max på Nordjyllands Internat.

Han har ventet siden 24. januar, uden held. Det er meget lang tid, forklarer internatlederen.

– Selvom internaterne gør alt hvad der står i deres magt for at give hundene en god oplevelse på internat, så er det bare ikke alle hunde der trives. For nogle hunde er det meget stressende, og det bliver de rigtig påvirkede af. Det er særligt de hunde, som har tungere bagage med, som kan være svære at finde hjem til, men som også har svært ved at være på internaterne.

De længere ophold på internaterne fylder sammen med flere sociale sager internaterne med hunde.

Fra januar til marts har Dyrenes Beskyttelse haft 242 hunde fordelt på fem internater mod 175 samme periode sidste år.

– Vi har over 40 hunde som søger nye hjem netop nu, på alle vores internater og det har jeg ikke oplevet før, i al den tid jeg har været ved Dyrenes Beskyttelse, siger Karina Fisker. 

Hundene laver flaskehalse

Denne tendens er med til at skabe en flaskehals, hvor der ikke er plads til nye hunde, før dem der allerede er på internaterne, er flyttet.

Det resulterer i lange ventelister på Dyrenes Beskyttelses fem største internater.

– Vores ambition er at hjælpe så mange hunde som muligt, men vi har desværre begrænset plads og når vores hunde sidder i længere tid før nye hjem, så kan vi ikke tage imod lige så mange hunde som vi gerne ville, siger Karina Fisker og tilføjer:

– Vi har ventelister med op til 30 mennesker der gerne vil indlevere deres hunde, som vi langsomt arbejder os igennem, men det tager tid.

Internaterne har altid ekstra pladser som er reserveret til hunde som kommer ind fra dyreværnssager og sociale sager, hvor ejeren ikke længere kan tage vare på dem.

– Der er virkelig mange som ønsker at vi skal hjælpe dem med deres hunde, og det vil vi rigtig gerne, men vi kan ikke hjælpe før de nuværende hunde kommer ud i et nyt hjem, siger Karina Fisker.

Markedet for hunde er mættet

Der er anskaffet rekordmange hunde de sidste par år. Det kan ses i Dansk Hunderegister, hvor der i 2021 blev registreret 79.122 hunde i Danmark, hvilket er rekord.

I 2022 var tallet faldende igen, og 66.743 blev registreret.

Det store fald tyder på, at markedet kan være mættet for nye hundeejere.

– De sidste par år har vi oplevet en stor efterspørgsel på hunde, men nu tyder det på at der er flere hunde end der er mulige nye hundeejere, siger Karina Fisker og tilføjer:

– Det bekymrer os, for vi ved at der er mange hunde som mangler nye, gode hjem, men vi håber bare at folk vil tænke på deres lokaleinternat, når de skal udvide familien.

De sidste seks måneder har 303 hunde fået nye hjem gennem Roskilde, Fyn, Århus, Brande eller Nordjyllands Internat.

Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne vil kontakte deres lokale internat, hvis de overvejer en hund i familien.