Dyrepark jubler: Første gang nogensinde i Danmark

Nyheder
Sådan ser den lille nye ud. Foto: Givskud Zoo
Lige nu jubler de ansatte i en dansk dyrepark.

Mest læste i dag

Givskud Zoo huser det vigtigste brillebjørne-avlspar i Europa. Og nu har parret Nazca og Raymi fået en unge. Det er første gang nogensinde, at der fødes en unge af den truede art i Danmark. Ungen og moren kan opleves via webcam på parkens hjemmeside.   

Fødslen af en brillebjørneunge i Givskud Zoo en kold vintermorgen er på mange måder en milepæl. Det er den første bjørneunge i parken nogensinde. Og så er det den første brillebjørneunge i Danmark nogensinde, fortæller Givskud Zoo i en pressemeddelelse. 

"Det er så sensationelt i vores verden, at vi har svært ved at få armene ned. Vi blev udvalgt til at huse Europas vigtigtiste avlspar, og derfor er det vigtigt for os at vide og vise, at vi har rammerne til, at brillebjørnene kan yngle, siger direktør i Givskud Zoo," Richard Østerballe. 

Klar til fødslen

Brillebjørne kan sætte deres egen drægtighed på standby, og derfor kan der være et stort spænd i antal dage, hvor brillebjørne er drægtige - fra godt 160 til 255 dage.

Dog fødes de fleste brillebjørne i europæiske zoologiske haver mellem december og februar, så Richard Østerballe og dyrepasserne vidste godt, at det var oppe over med fødslen. Og derfor har de forberedt sig i de seneste måneder. 

"Moren Nazca blev adskilt fra faren Raymi, og vi etablerede en redekasse til hende inde i stalden. Desuden fik vi installeret et kamera i kassen, så vi kan følge med i ungens trivsel," fortæller direktøren. 

Kameraet fra redekassen er også lagt online på Givskud Zoos hjemmeside, så det er muligt at se ind til moren og ungen via webcam.

"Og her er det vigtigt at pointere over for alle, der kigger med, at ja, ungen piver, grøffer, larmer og hviner ganske meget. Det skyldes ikke, at moren er ved at klemme den. Det er helt normalt, og det skal ungen gøre. Så der er ingen grund til bekymring," forklarer direktøren.

Kan opleves om nogle måneder

Brillebjørne kan få mellem en og tre unger. De nyfødte unger vejer kun omkring 300 gram, og de åbner først øjnene, når de er over en måned gamle. Der går cirka tre måneder, før de forlader hulen eller redekassen.

Foto: Givskud Zoo

Moren Nazca er førstegangsmor, men det tyder på, at hun er faldet naturligt ind i rollen og tager sig godt af den lille. 

"Indtil videre lader vi moren om pasningen, og så sørger vi for, at der er ro i stalden. Så det varer også noget tid, før vi kender kønnet på den lille. Men vi er spændte på det videre forløb, og vi glæder os til at se den lille unge vokse sig større. Den bliver nok et hit hos vores gæster til sommer, ligesom de store bjørne har været indtil nu," siger Richard Østerballe.

Der er nu i alt fem brillebjørne i Givskud Zoo  - avlsparret Nazca og Raymi med deres nyfødte unge. Og tvillingebrødrene Sonco og Tupa. 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Golden retriever får skældud af sin ejer: Videoen med hundens reaktion er gået viralt Den lille vovse tog skideballen med manér - og nu deler ejeren reaktionen

Anbefalet til dig