Dyrlæge slår alarm: Din hund risikerer at miste livet

Foto: Shutterstock

En dyrlæge fra et dansk forsikringsselskab advarer nu hundeejere på tværs af landet

Så er det nu, man bør holde ekstra øje, når man går tur. For hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet. Hvert efterår kommer hunde til dyrlægen med agernforgiftning, så det er værd at holde godt øje.

Sådan lyder advarslen tirsdag fra Agria Dyreforsikring

Efteråret er et skønt tidspunkt at gå tur med hunden i skoven og betragte, hvordan naturen ændrer sig. Bladene begynder at falde af træerne, og det samme gør egetræets frugt, det lille agern. Mange af skovens dyr som egern og rådyr spiser de nedfaldne agern, og de kan sågar ende på vores spisebord i tilberedt form," skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse - og fortsætter: 

"Vores hunde kan derimod ikke tåle agern, og faktisk kan større mængder af dem være livsfarlige. Det er det store indhold af garvesyre, der er årsag til, at hunden bliver forgiftet"

Læs også

Katrine Engberg jubler: Tredje gang er lykkens gang

Sådan skal du forholde dig

Agrias dyrlæge Mogens Brix forklarer her, hvad der sker:

“Hvis hunden har spist få agern, så kan den slippe med lidt mavesmerter. Hvis det er en lille hund, så skal der dog ikke så mange agern til, før skaderne bliver mere alvorlige. Garvesyre er ætsende og forårsager betændelsestilstand i maven, tarmblødning samt skader på nyrer og lever.”

Mogens Brix forklarer om symptomerne:

“De første symptomer på agernforgiftning er, at hunden bliver sløv og holder op med at spise. Typisk vil forgiftningen føre til kvalme og forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende og blodig diarré. Det er ikke usædvanligt, at hunden får feber.”

Mistænker man, at hunden har spist agern, så skal man kontakte sin dyrlæge. Der findes ingen medicin eller behandling mod agernforgiftning. Dyrlægen kan kun mindske symptomerne og afhjælpe hundens mavesmerter, forstoppelse og diarré. Det er også muligt, at hunden kan få et middel, der får den til at kaste agernene op, hvis den kommer hurtigt til dyrlægen.

"Vær derfor ekstra opmærksom i denne tid, når du går tur med hunden i skoven, så du kan forhindre, at den mæsker sig i agern," slår Agria Dyreforsikring afslutningsvis fast

Læs også

Slår alarm efter ulækkert tilbud til 8-årig pige