Dyster corona-melding: Det spreder sig

03/2/21 09:57

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Direktøren for Statens Serum Institut kommer nu med en nedslående melding.

På trods af, at smittetallene er flot faldende - så er der et andet tal der er knapt så positivt. Henrik Ullum der er direktør for Statens Serum Institut oplyser nu, at smittetallet for den britiske variant af coronavirus - også kadet B117 - er på 1,1. Det skriver Ritzau. 

Kontakttallet viser - kort sagt - hvor mange andre hver enkelt coronasmittede giver virussen videre til. Hvis tallet er under 1.0, så aftager epidemien, er det 1.0 opfører den sig stabilt og hvis det er over 1.0, så accelererer smitten. 
Det betyder at 10 smittede personer, i gennemsnit giver smitten videre til 11 nye personer. Det vil altså sige at smitten lige nu breder sig.   Det generelle kontakttal der både inkluderer den ene og anden variant af coronavirus er på nuværende tidspunkt på 0,7, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke tirsdag. Tidligere denne uge blev det oplyst fra Statens Serum Institut, at den britiske variants kontakttal er 55 procent højere, end de varianter af coronavirus vi allerede kender.

Det er dog uklart om det er en ny beregning som direktør Henrik Ullum henviser til, eller om hvorvidt det er kontakttallet på 0,7 der er ganget med 1,55.

"Den er så meget mere smitsom"

"Vi har denne her mere smitsomme variant af coronavirus, der breder sig. Den er så meget mere smitsom, at selv når vi har et kontakttal på 0,7, vil vi vurdere, at den britiske variant har et kontakttal på 1,1" lyder det fra Henrik Ullum til TV2.

Det er desuden vurderet at det i starten af marts vil være B117, der udgør hele 80 procent af smittetilfældene i Danmark. Det vurderes ikke, at B117 er mere farlig end den variant der ellers har domineret herhjemme - men den er altså langt mere smitsom.

Det er blandt andet i frygt for smittestigningen som B117 kan medføre, at der er endnu en gang er blevet lukket mere eller mindre ned i det danske samfund. Dog er det blevet vurderet at det er forsvarligt at sende de mindste elever fra 0.- 4. klasse tilbage på skolebænken igen, allerede fra på mandag. Det er nemlig ikke hos de mindste at smitten breder sig mest.

Den seneste opgørelse, der dækker fra 14. november til 25. januar, viser, at der er fundet 1047 tilfælde af B117 i Danmark.

Det er dog ikke alle positive coronaprøver, som undersøges. Der kan derfor være flere tilfælde, som blot ikke er blevet registreret.