Dyster melding til 800.000 danskere: Øger risikoen for kræft

10/11/20 09:04

Christian Granhøj Skouboe

800.000 danskere begår samme fejl, og det kan føre alvorlige sygdomme med sig. Foto: Shutterstock
800.000 træffer et valg, der gør, at de har en øget risiko for kræft og andre alvorlige sygdomme.

Alkohol øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder kræft. Alligevel drikker over 800.000 danskere mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. 

Vi danskere er glade for alkohol - lidt for glade. Faktisk drikker voksne danskere i gennemsnit 9,5 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 12 øl om ugen. Og mere end 800.000 danskere drikker over Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser for alkohol på henholdsvis max 7 genstande om ugen for kvinder og max 14 genstande for mænd. Ifølge Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, er der god grund til at være opmærksom på sit alkoholforbrug. Det fortæller han i en pressemeddelelse. 

"Alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko en lang række sygdomme, fx en række kræftsygdomme, hjertekarsygdomme og leverlidelser. Hvor meget du drikker, kan have stor betydning for dit helbred, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom det."

Han tilføjer, at tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 viser, at 34 pct. af 35-64-årige danskere, der drikker over lavrisikogrænserne, faktisk ønsker at nedsætte deres alkoholforbrug.

To gode fifs

Ifølge en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, er det kun 41 pct. af voksne danskere, der korrekt kan angive Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser. Denne viden er vigtig, så man ved, hvornår man drikker for meget.

"Når du kender anbefalingerne, har du også en chance for at vurdere om du holder dig inden for lavrisikogrænserne - f.eks. ved at tælle, hvor mange genstande du drikker om ugen," siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge rapporten tæller 56 pct. af voksne danskere med et ugentlig alkoholforbrug aldrig hvor mange genstande de drikker i løbet af en uge.

"Helt konkret kan du prøve over et par uger at føre dagbog over, hvor mange genstande du drikker, hvilken type alkohol, du drikker og i hvilke situationer, du drikker alkohol," udtaler Peter Dalum.

Overvej dette nøje

Når du har et overblik over, hvor meget alkohol du drikker og i hvilke situationer, kan du bedre vurdere, om du ønsker at skære lidt ned på alkoholforbruget, og om alle genstande egentlig er lige vigtige for dig. Kræftens Bekæmpelse sætter i disse uger fokus på, at nogle genstande er lettere at undvære end andre med kampagnen "Drop de ligegyldige genstande".

Nedenfor finder du nogle konkrete tips til at spare på genstandene:

Sluk tørsten i vand

Et godt tip er at slukke tørsten i vand, så du ikke drikker alkohol, fordi du er tørstig. Sørg også altid for at drikke vand i løbet aftenen, så kan det være, at du kan skære lidt ned på genstandene.

Vælg det alkoholfrie alternativ

Der er efterhånden både i supermarkeder og restauranter mange alkoholfrie drikkevarer, som kan fungere som gode alternativer til alkohol.

Øl og vin på køl kan friste en til at drikke mere

Når der er øl og vin på køl, kan det være fristende lige at snuppe en genstand til hverdagsmaden. Et tip er først at lægge øl/vin på køl samme dag, som de skal drikkes. Så kan det være nemmere at skære ned på hverdagsforbruget.