ECDC anbefaler: Isolation af kæledyr for at forhindre abekopper

25/5/22 09:39

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Til dig, med kæledyr.

Der er en risiko for, at abekopper (monkeypox) kan blive endemisk i Europa, hvis udbruddet ikke bringes under kontrol, og virussen spreder tilbage til modtagelige dyrearter. Det advarer Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme.

Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme (ECDC) har anbefalet at koncentrere fokus på identifikation og sporing af abekopper, for at forhindre virussen i at sprede sig til hele Europa.

Selvom der er en lav risiko, at abekopper kan blive endnu en pandemi, erkender EU's sundhedsagentur, at hvis der sker en overførsel fra mennesker til dyr, er der altså fare for, at sygdommen bliver endemisk i Europa.

Derfor anbefaler de, at kæledyr isoleres, hvis de har påvist abekoppervirus-DNA.

Indtil nu er de eneste regioner i verden, hvor denne sygdom er endemisk, Central- og Vestafrika, hvor gentagne udbrud har fundet sted siden 1970.

Det skriver Plainsmen Post.

Smittespredning af abekopper

Ifølge WHO er der normalt tale om milde symptomer, som kan overføres ved tæt kontakt - seksuel kontakt - og dråbeeksponering. De nylige tilfælde er overvejende hos mænd, der har sex med mænd. 

Men abekopper kan også overføres mellem dyr og mennesker.

"De offentlige sundhedsmyndigheder skal arbejde sammen med veterinærmyndighederne for at sikre, at kæledyr og tætte kontakter, der har været udsat for eller er i risiko for eksponering, kan sættes i karantæne og testes," siger ECDC.

Anbefalingerne om kæledyr omfatter de pattedyrarter, som "kan isoleres derhjemme, hvis dyrevelfærdsforholdene tillader det". 

Hvordan man som ejer, skal håndtere det, hvis ens kæledyr er smittet med abekopper, nævnes ikke. 

Men sandsynligheden for, at denne indirekte hændelse indtræffer i Europa, er meget lav. Det skriver Plainsmen Post.