Edderkopper formerer sig som aldrig før: Bagsiden af det gode vejr

24/06/2020

Christian Granhøj Skouboe

Jagtedderkoppen Pardosa glacialis er yderst hyppig på den arktiske tundra. Hvis den fremover danner to kuld under på en sæson, kan de få en betydelig effekt på de dyd, edderkoppen lever af. Foto: Jörg U. Hammel
Edderkopper stifter familie som aldrig før. Årsagen er klimaforandringer, der har gjort arktisk varmere end tidligere, ifølge forsker ved Aarhus Universitet.

Mest læste i dag

Arktiske edderkopper er øverst i fødekæden blandt de hvirvelløse dyr og er talrige på den arktiske tundra. De er typisk flere år om at blive voksne, og derefter producerer de normalt kun et enkelt kuld unger.

Men der sker noget i det høje nord i disse år. Ja, der sker faktisk rigtigt meget. Det fortæller Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse. 

Intet andet sted på kloden slår klimaforandringer voldsommere igennem. Gennemsnitstemperaturen stiger markant, og det påvirker økosystemerne.

Forskere har tidligere rapporteret om, hvordan planter springer tidligere og tidligere ud og sætter blomster meget tidligt på sæsonen. Der er også tegn på, at arter rykker længere mod nord og op i bjergene.

Nu har et forskerhold med seniorforsker Toke T. Høye fra Arktisk Forskningscenter og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet i spidsen for første gang vist, at der også sker ændringer i reproduktionen blandt de hvirvelløse dyr.

Gennem knap 20 år har forskerne indfanget jagtedderkopper ved forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland som en del af overvågningsprogrammet Greenland Ecosystem Monitoring. Det gjorde de ved hjælp af små faldfælder, som de placerede i forskellige naturtyper.

Jagtedderkopper bærer deres æg i en såkaldt ægsæk. Forskerne talte antallet af æg i edderkoppernes ægsække og sammenholdt denne information med, hvornår på sæsonen, det enkelte dyr blev fanget. Ved at se på fordelingen af antallet af æg i ægsækkene gennem sæsonen blev det klart, at edderkopperne i nogle somre lavede to ægsække. Et fænomen, der er kendt fra varmere breddegrader, men ikke tidligere er observeret i Arktis.

Arktiske økosystemer ændrer sig

 ”Vi har nu den længste tidserie af indsamlede edderkopper fra Arktis. De mange data gør det muligt for os at vise, hvordan små dyr i den arktiske natur ændrer levevis i takt med klimaforandringerne,” forklarer Toke T. Høye.

Den lange tidsserier fortæller forskerne, at jo tidligere sneen forsvinder fra jorden, jo større bliver andelen af edderkopper, der kan nå at producere et andet kuld af unger.

”Disse ændringer i levevis er ikke tidligere set, og meget tyder på, at fænomenet spiller en betydningsfuld rolle for arktiske insekter og edderkopper,” siger Toke T. Høye.

Forskerne ser edderkoppernes respons på klimaforandringerne som en evne til at tilpasse dig de nye forhold.

Jagtedderkopper lever af små organismer, som eksempelvis springhaler i jorden. Kommer der flere edderkopper – eller insekter – i fremtidens Arktis, kan det få en indflydelse på fødekæderne på land.

”Vi kan endnu kun gisne om, hvordan økosystemerne ændrer sig, men vi kan nu slå fast, at ændringer i arternes reproduktion også er en vigtig dynamik at inddrage, når vi skal forstå, hvordan arktiske økosystemer reagerer på højere temperaturer på kloden,” siger Toke T. Høye.

 

Anbefalet til dig