Efter corona: Nu er der godt nyt til dronning Margrethe

09/9/21 14:09

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Aalborg Stift / Casper Tybjerg
Nu kan dronning Margrethe endelig fuldende årets sommertogt
Tidligere på året blev dronning Margrethes sommertogt til Grønland aflyst, da øen igen blev ramt af coronavirus. Nu står det dog klart, at dronningens besøg snart bliver til noget. 

Det fortæller Kongehuset torsdag i en pressemeddelelse

"Efter indbydelse fra formanden for Naalakkersuisut Múte B. Egede aflægger Hendes Majestæt Dronningen besøg i Grønland i dagene 8. til 12. oktober 2021," skriver Kongehuset, inden de forklarer: 

"Oprindeligt skulle Dronningen have besøgt Grønland i juli og august i år, men besøget blev udsat på grund af en række smitteudbrud af COVID-19 i det grønlandske samfund. I stedet gennemføres Dronningens besøg nu i oktober og finder sted i Ilulissat, Nuuk, Pituffik og Station Nord."

100 år siden

I Ilulissat ved Diskobugten vil Dronningen blandt andet besøge det nyindviede Ilulissat Isfjordscenter, der formidler den omkringliggende arktiske natur, der er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Det er dog ikke det eneste, som dronning Margrethe skal opleve, når hun aflægger besøg i Ilulissat:

"Ilulissat er samtidig fødeby for polarforsker og forfatter Knud Rasmussen, der i 1921 var ekspeditionsleder for den 5. Thule-ekspedition. Dronningen markerer 100-året for den berømte ekspedition ved blandt andet at besøge Knud Rasmussens fødehjem i Ilulissat," fortæller Kongehuset

I hovedstaden Nuuk er Naalakkersuisut vært ved en gallamiddag for Dronningen, og i Hans Egede Kirke vil Dronningen deltage i bispevielse af Grønlands Stifts nye biskop, Paneeraq Siegstad Munk. Dronningens besøg i Grønland finder sted i 100-året for det første kongebesøg i landet.

Jubilæet for Knud Rasmussens ekspedition er dog ikke den eneste 100-års dag, som dronning Margrethe vil markere undervejs på sit besøg i Grønland, lyder det fra Kongehuset

"I 1921 var det Dronningens farfar, Christian 10., der som den første danske monark besøgte landet, og i Nuuk vil Dronningen markere 100-året for Kongebesøget flere steder. Desuden vil Dronningen deltage i et arrangement på Grønlands Universitet Ilisimatusarfik i anledning af 300-året for Hans Egedes ankomst til Grønland."

Det oplyses desuden, at dronningens besøg slutter i Nordgrønland med privat besøg ved Thule Air Base i Pituffik samt på Station Nord.