Den værste slags fejl, er dem der går ud over andre.
Fejl i elektronisk post kan have uforudsigelige konsekvenser, især når det kommer til at forveksle domæner.
Dette har Christoffer Sørensen erfaret på den hårde måde, idet han ejer domænet gaeld.dk, som konstant bliver forvekslet med Gældstyrelsens korrekte domæne, gaeldst.dk.
En simpel tastefejl sender nu borgere og offentlige myndigheder ud på en digital vildspor, som tidligere beskrevet af Ekstra Bladet.
I en overraskende vending har Gældsstyrelsen nu fået nok af forvekslingen og agter at tage affære. Målet er at få lukket domænet gaeld.dk ned hurtigst muligt og sætte en stopper for den digitale forvirring.
En interessant detalje er, at selvom domænet gaeld.dk er blevet forvekslet med Gældsstyrelsen, benægter styrelsen enhver form for dataansvar. Ansvaret placeres derimod hos de myndigheder, der fejlagtigt har sendt e-mails til det forkerte domæne – en detalje, der kun tilføjer mere kompleksitet til historien.
Gældsstyrelsen bekræfter over for Ekstra Bladet, at de agerer når de bliver gjort opmærksomme på sådanne fejl, og det er netop grunden til at de nu ønsker at få gaeld.dk fjernet fra scenen.
I tilfælde af at en offentlig institution fejlagtigt sender fortrolige oplysninger til en forkert modtager, skal sagen som udgangspunkt underrettes til Datatilsynet, da det udgør et brud på persondatasikkerhedsloven.
Datatilsynet afslører, at de modtager omkring 200 til 300 sager om ugen vedrørende forskellige former for persondata-læk.
Der er dog en tidsfrist på 72 timer for at anmelde en sådan episode, i overensstemmelse med gdpr-reglerne. Alligevel er det muligt at underrette Datatilsynet efter denne frist, hvis læket først opdages lang tid senere.
Datatilsynet har beføjelse til at udtale kritik, udstede påbud, pålægge forbud eller påføre bøder, alt efter sagens omfang og håndtering.