Efter mange nye smittede: Nu er der nyt om kontakttallet

20/10/20 12:15

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Endnu en gang rykker kontakttallet på sig.

I løbet af coronaepidemiens første måneder er der flere tal, som har fået stor opmærksomhed i offentligheden. 

Et af disse er det såkaldte kontakttal. Det er interessant, fordi det viser, hvor mange hver person, der er smittet med corona, giver smittten videre til. Tirsdag fortæller sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at dette tal endnu en gang har ændret sig. 

Det er særligt interessant, fordi at kontakttallet viser at coronaepidemien aftager når tallet er under 1.0, opfører sig stabilt når det ligger på 1.0 men accelerer, når tallet bliver højere end som så. 

Det var derfor en rigtig god nyhed, da sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i forrige uge kunne fortælle, at tallet igen var kommet under 1.0. Her kom det helt ned på 0.8. I sidste uge hoppede tallet igen op på 1.0. 

Tirsdag bekræfter Statens Serum Institut, at tallet fortsat er 1.0. Der er altså ikke udsigt til, at epidemien bliver svagere. Heldigvis ser det ud til, at den fortsat vil være stabil. 

"Det er bekymrende"

Tirsdag er smittetallene for corona igen kommet i fokus. Tidligere på dagen fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at hun er bekymret over de smittetal, der forventes offentliggjort klokken 14. 

I en periode har de daglige tal været i den højere end, men det, der bekymrer statsministeren er, at der denne gang ikke er testet så mange, derfor ser myndighederne en større andel positive tests. 

"Tal vil vise et stigende antal smittede og med den alvor i sig, at der testes færre. Derfor er den relative andel, der testes positive, stigende. Det er bekymrende, og det er vores vurdering, at vi går ind i en mere alvorlig fase," udtalte statsminister Mette Frederiksen tirsdag.