Efter omfattende forurening: Hel dansk by indkaldt til lægen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En hel dansk by har fået en indkaldelse fra lægen, da man ønsker at få fat i folk, der har symptomer på sygdom, der kan stamme fra forurening.

Mest læste i dag

Det kan vise sig at blive en travl tid hos lægen i Grindsted i den kommende periode. Der er nemlig rigtig mange, der har fået en invitation til at møde op til et lægetjek. Faktisk er det tilfældet for hele byen.

Ifølge DR har alle borgere i Grindsted i begyndelsen af denne måned modtaget en invitation fra lægen, hvori det angives, at de er velkomne til at møde op til et lægetjek.

Det skyldes, at man er interesseret i at få fat på folk, der viser symptomer på sygdom, der kan stamme fra den omfattende forurening, der blev foretaget af Grindstedværket.

Det skyldes, at man er interesseret i at få fat på folk, der viser symptomer på sygdom, der kan stamme fra den omfattende forurening, der blev foretaget af Grindstedværket.

Det er en forurening, der er opstået, da Grindstedværket frem til 1962 dumpede store mængder af både tungmetaller, medicinalprodukter og opløsningsmidler i den såkaldte banegrav i Grindsted.

Foruden Banegravsdepotet er der også stadig forurening fra værket en række andre steder i byen. Det er blandt andet gældende for den tidligere losseplads syd for byen. Hertil løber forurening fra begge steder nu under byen med grundvandet.

Til trods for, at der er sendt invitationer ud til et større antal borgere, er der hidtil omkring 100 borgere, der har meldt sig til et lægetjek.

Tidligere har der været stor nervøsitet for, at antallet af personer med nervesygdommen ALS kunne være højt i det område, der befinder sig i nærheden af værket.

I 2020 blev det dog slået fast af en stor sundhedsundersøgelse, at der ikke var nogen grund til at være bekymret for dette. Det skriver B.T.

Ikke desto mindre vil de borgere, der tager imod et lægetjek, alligevel blive screenet for ALS, lyder det fra Jesper Bælum, der er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Grindsted Sygehus.

"Der er kræft, nervesygdomme, luftvejssygdomme. En helt række forskellige sygdomme. Så vi har ikke en samlet hypotese om, at det er en bestemt sygdom, vi går efter," siger han til DR.

Der er endnu ikke blevet meldt noget ud om, hvornår der vil være svar på undersøgelserne.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig