Efter prisstigning: Millioner af ulovlige cigaretter flyder ind i landet

21/9/20 09:00

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
I kølvandet på cigaretternes prisstigninger i d. 1. april er millioner af ulovlige cigaretter blevet smuglet ind i landet

I første halvår af 2020 har toldere tilbageholdt knap to millioner cigaretter. Det fremgår af en ny opgørelse lavet af Toldstyrelsen.

De mange millioner cigaretter vidner om, at smuglerne fortsat er aktive, til trods for COVID-19, konstaterer kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz i en pressemeddelelse udsendt i dag.

Det må antages, at der er købere til de ulovligt indførte cigaretter som følge af den nylige prisstigning, der fandt sted d. 1. april i år.

"I første halvdel af 2020 har vi tilbageholdt et stort antal ulovlige cigaretter. På trods af COVID-19 forsøger smuglerne stadig ulovligt at føre cigaretter ind i landet uden fx at betale told, moms og afgifter, og derfor går vi målrettet efter dem," siger Preben Buchholtz.

De to millioner cigaretter, der er blevet konfiskeret af toldere, svarer til et unddraget beløb på omtrent 4,75 millioner kroner i told, moms og afgifter.

Smuglerne er kreative

Toldstyrelsens kontrolindsats på cigaretområdet er ikke tilfældig. Den er baseret på analyser, overvågning og daglige stikprøver, hvor der er særligt fokus på ulovlig indførsel af cigaretter.

"Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og overvågning døgnet rundt. Vi har bl.a. fokus på cigaretter, fordi der ofte også snydes med andet end kun afgifterne," siger Buchholtz.

Cigaretterne kan nemlig være produceret uden om reglerne, hvorved de ikke lever op til gældende standarder. Kopicigaretter, der er mere sundhedsskadelige, end cigaretter er i forvejen, ses også ofte.

Indsmugling af cigaretter er ikke nyt. Det har stået på i mange år, men smuglerne er blevet mere kreative.

"Smuglerne er kreative, når det kommer til at indføre ulovlige cigaretter. Derfor har vi toldere placeret i hele landet, der laver effektiv toldkontrol baseret på stikprøver, intelligente risikovurderinger og overvågning," siger kontroldirektøren.

Et af de store fund, som Toldstyrelsen har gjort i år, er fundet af 1,6 millioner cigaretter på Aarhus Havn.