Efter 'shitstorm': Nu svarer Jørgen Leth igen

20/03/2023

Ida Hansson

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En episode i Jørgens Leths erindringsbog fik massiv kritik. Nu kommer filminstruktøren og kunsteren med et svar på kritiken.

Mest læste i dag

De fleste danskere forbinder ham med lyden af sommer. 

Og det er bestemt ikke noget at sige til, for filminstruktøren, kunsteren og ikke mindst cykelkommentatoren Jørgen Leth har i mange år gjort god figur, som kommentator på verdens største cykelløb. 

Men det eventyr lakkede for et par år siden mod enden, og på Jørgen Leths ældre dage har der været en del virak. 

Og det skyldes ikke hans præstationer, når ‘Tour de France’ løb af stablen - men derimod noget helt andet. 

Og det tog særlig fart tilbage i 2005. 

Her så hans erindringsbog ‘Det uperfekte menneske’ nemlig dagens lys. 

Og her stod det blandt andet sort på hvidt, at han har dyrket sex med to 17-årige haitianske piger, hvoraf den ene var datter af Leths personlige kok. 

Sagen gik dengang heller ikke ubemærket hen, og Jørgen Leth må siges at være hovedpersonen i den shitstorm, der haglede ned over ham. 

Det kostede ham også hans job, og hvis Jørgen Leth havde planer om at vende snuden tilbage til Haiti, så vil det koste ham op til 10 års fængsel. Humlen er, at den seksuelle lavalder i Haiti er 18 år. 

Og kort efter ændrede Leth korrigerede han således alderen på den unge kvinde til 19 år i kølvandet på den massive kritik. 

Men i et hudløst ærligt interview med Lokalavisen.dk lægger Jørgen Leth dog ikke skjul på, at han ikke har fortrudt noget som i helst i løbet af sit lange liv: 

“Jeg søger ikke konfrontationer, men jeg må sige min mening om ting. Jeg er ikke interesseret i at være debattør, jeg har lyst til at tale om mit liv. Jeg vil stå ved alt, hvad der er blevet bemærket. Jeg har ikke fortrudt noget som helst. Det gider jeg sgu ikke”, lyder det blandt andet i interviewet. 

Anbefalet til dig