Efter spildevandsundersøgelse: Danmark slår trist rekord

22/03/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Resultaterne fra 2022 er ikke noget at prale af.

Mest læste i dag

Det, du efterlader i kummen, når du hiver i håndtaget, ender i spildevandet. Og det viser sig nu, at det kan afsløre meget om dig - herunder hvilke rusmidler, du har taget.

Spildevandsundersøgelsen er blevet foretaget i Europa siden 2016 med fokus på ulovlige rusmidler.

Sidste års resultat viser, at København lander i top tre blandt europæiske storbyer i bugen af særligt ét stof - nemlig ketamin.

Det skriver B.T.

Ketamin - måske bedre kendt som "hestebedøvelse", da det bruges til at bedøve store dyr - er tilsyneladende blevet et trist hit i København.

Spildevandsundersøgelsen, der omfatter 104 europæiske byer, viser, at den tredjestørste koncentration af stoffet er at finde i København.

København bliver kun overgået af Barcelona og Lissabon.

Faktisk er det første gang i undersøgelsens korte levetid, at ketamin overhovedet bliver inkluderet. Der har forskerne valgt at gøre som følge af "tegn på en øget tilgængelighed" i Europa.

Ketamin fremkalder velbehag og hallucinationer, men i store doser kan det være meget farligt.

Dog er stoffet, som man ellers forbinder med fester samt bedøvelser, i senere år blevet undersøgt i kliniske forsøg af forskere, der mener, at det måske kan bruges til at behandle PTSD og depression.

Fagfolk betegner ketamin som et "dissociativt anæstesimiddel", fordi brug af stoffet skaber en fornemmelse af at blive adskilt fra kroppen. Denne effekt har danskerne altså vist sig at være glade for.

Undersøgelsen har ikke blot konstateret, at danskerne holder af ketamin, for den viser også, at brugen af kokain er steget markant i Europa.

Her kan man dog ånde lettet op som dansker, da vi her er langtfra den førende nation i form af den belgiske by Antwerp – nærmere bestemt den hippe bydel Zuid.

På andenpladsen for kokainbrug finder man den spanske by Tarragona, og på tredjepladsen er Amsterdam.