Efter vilde afsløringer: Det ser sort ud for Herlufsholm Kostskole

27/05/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Sidste år lavede TV 2 en dokumentar, som i den grad satte kostskolen i et dårligt lys.

Mest læste i dag

Herlufsholm Kostskole har i mange år været anerkendt som én af Danmarks bedste, mest prestigefyldte og mest eftertragtede uddannelsesinstitutioner. 

Gennem årene har utallige kendisser, erhvervsfolk og royale gået på skolen, men sidste forår udkom TV2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', og den havde ikke meget positivt at vise om skolen.

I dokumentaren stod omkring 50 tidligere og nuværende elever på skolen nemlig frem og fortalte om omfattende problemer med nærmest systematisk mobning, vold og seksuelle krænkelser. 

I dokumentaren kom det desuden frem, at skolens ledelse tilsyneladende accepterede den voldsomme og skadelige kultur og derfor heller ikke anmeldte blandt andet seksuelle overgreb og voldelige overfald til hverken politiet eller kommunen. 

Disse afsløringer skabte naturligvis overskrifter i medierne og stor forargelser blandt mange, og kendisser, erhvervsfolk og royale stod nærmest frem på række for enten at bekræfte udtalelserne eller forsvare skolen. 

Kronprinsparret, kunstneren Kristian von Hornsleth og Herlufsholms tidligere rektor, Flemming Zachariasen, var blandt dem, der udtalte sig i debatten. 

Skolen var således centrum af en stor debat og decideret shitstorm i mange måneder efter dokumentarens udgivelse, og nu afslører tal fra Børne- og Undervisningsministeriet ifølge TV2, at dokumentaren tilsyneladende har fået store konsekvenser for skolen. 

Antallet af unge, der har søgt en ungdomsuddannelse på den prestigefyldte kostskole som førsteprioritet, er nemlig faldet med cirka 35 procent fra 2022 til 2023. 

I år har kun 63 unge således søgt skolen som førsteprioritet. Det viser tal fra ministeriet. 

I alt har mere end 46.000 unge søgt en ungdomsuddannelse på Danmarks mange ungdomsuddannelsesinstitutioner i 2023, og Herlufsholm har altså således kun været førstevalget hos mindre end 0,2 procent af Danmarks unge i år.