Efterspørgslen stikker af: Danskerne sætter rekord på to uger

14/10/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
De første to uger har apotekerne vaccineret lige så mange som i hele sidste vaccinationssæson. Det er først og fremmest de ældre og sårbare, der er blevet vaccineret, og efter henstilling fra Sundhedsstyrelsen har apotekerne midlertidigt sat vaccination af andre end personer i risikogruppen på pause. Det fortæller Danmarks Apotekerforening i en pressemeddelelse.

Mest læste i dag

Danskere over 65 år samt udvalgte risikogrupper har i høj grad taget anbefalingen til sig om at blive vaccineret mod influenza. Tilbuddet om vaccination gik i gang 1. oktober, og på de to første vaccinationsuger har apotekerne vaccineret lige så mange, som de vaccinerede i hele sidste sæson – nemlig omkring 120.000 personer.

Det gik især stærkt de første hverdage, hvor op mod 20.000 dagligt fik et prik på et af de 380 apoteker, der tilbyder at vaccinere. I de sidste dage er antallet af vaccinationer faldet til under halvdelen, og det følger det mønster, man kender fra tidligere år.

Særligt to grupper takker ja

9 ud af 10 af de personer, apotekerne har vaccineret, hører til målgruppen, som får vaccinationen gratis. Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, er godt tilfreds med denne fordeling:

”Vi kan se, at det er de ældre og sårbare, der først og fremmest er blevet vaccineret. Det er glædeligt, at så mange af dem har fulgt myndighedernes anbefaling, da de er i størst risiko, hvis de både bliver ramt af influenza og COVID-19. Det kan forværre sygdomsforløbet betragteligt. Desuden skal vi undgå, at patienter med influenza kommer til at optage de sengepladser på hospitalerne, som vi potentielt skal bruge til corona-patienter.”

I fredags valgte Sundhedsstyrelsen at henstille til, at man midlertidigt målretter influenzavaccinationerne til personer i målgruppen. Den henstilling har apotekerne valgt at følge:

”Vi forstår godt myndighedernes bekymring for, om der er vacciner nok til dem, som vi først og fremmest gerne vil beskytte. Derfor bakker apotekerne op om Sundhedsstyrelsens henstilling og har midlertidigt sat vaccination af personer uden for målgruppen på pause. Det gælder både dem, der får vaccination som en del af en firmaaftale, og de personer, som kommer ind på apoteket og selv betaler for deres vaccination.”

Sidste år blev omkring halvdelen af alle personer over 65 år vaccineret herhjemme. Målet er  at komme højere op i år - ikke mindst i lyset af den aktuelle pandemi. WHO’s anbefaling er, at 75 procent af alle personer i risikogrupperne bliver vaccineret.

 

Anbefalet til dig