Egyptens præsident tildelt Elefantordenen

Af: Asger Risom

|

06/12/2024

Nyheder
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Trumps 'yndlingsdiktator' hædret under dansk statsbesøg

Lige nu læser andre også

Egyptens præsident Abdel Fattah Al Sisi modtog fredag Danmarks fornemmeste hædersbevisning, Elefantordenen, under sit statsbesøg.

Det skriver Kongehuset.

Overrækkelsen fandt sted i Christian VII’s Palæ på Amalienborg og blev forestået af kong Frederik.

Kongelig udveksling af ordener

Ud over Elefantordenen, som markerer det højeste niveau af hæder fra det danske kongehus, blev kong Frederik tildelt Nilordenen i kæde af præsident Al Sisi.

Dronning Margrethe modtog samtidig den højeste klasse af Al-Kamal-ordenen, mens prinsesse Marie og prinsesse Benedikte blev tildelt næsthøjeste grad af samme orden.

Denne gensidige udveksling af ordener er en del af traditionen for statsbesøg og sker kun, når det besøgende land har et officielt ordensvæsen.

Statsbesøgets kontekst

Præsident Al Sisi er på officielt besøg i Danmark fredag og lørdag, hvor han også mødes med repræsentanter for det danske kongehus og regeringen.

Statsbesøget inkluderer blandt andet drøftelser om strategiske partnerskaber og migration.

Tildelingen af Elefantordenen placerer Al Sisi i selskab med prominente modtagere som Islands præsident Halla Tómasdóttir og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der også har modtaget ordenen i forbindelse med deres statsbesøg.

Elefantordenen, der daterer sig tilbage til middelalderen, er en af de ældste og mest prestigefyldte ordener i verden.

Kun få udvalgte modtager denne ære, typisk statsoverhoveder og kongelige.

Historisk præcedens og kritik

Mens tildelingen af Elefantordenen ofte symboliserer diplomatiske bånd og respekt, har den tidligere været genstand for kontroverser.

For eksempel blev den tidligere rumænske diktator Nicolae Ceaușescu frataget sin Elefantorden i 1989, samme år som han blev afsat og henrettet.

Præsident Al Sisis modtagelse af ordenen har dog allerede vakt debat, da hans regime er blevet kritiseret for omfattende menneskerettighedskrænkelser.

DRs historie- og kongehuskorrespondent Cecilie Nielsen spekulerer i, at Kongehuset ikke har et reelt valg i sagen:
"Selvom invitationen officielt kommer fra kongehuset, så er det en invitation, som regeringen har ønsket blev sendt afsted. Og på den måde er det da nærliggende at tænke, at kongehuset egentlig ikke rigtig har haft noget valg."

En fortsat tradition og diplomatisk balancegang

Kongehuset fortsætter med at bruge Elefantordenen som et redskab til at styrke diplomatiske forbindelser, samtidig med at den markerer højtidelige øjeblikke i Danmarks relationer med andre lande.

Statsbesøget fra Egypten og den tilhørende udveksling af ordener indskriver sig således i denne lange tradition.

Anbefalet til dig