Ekspert advarer mod præventionsråd fra influencere: Kan gøre dig gravid

17/1/23 17:17

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Influencers kan bringe unge mennesker i fare for uønskede graviditeter ved at sprede falske råd, har forskning vist.

Usande informationer bliver spredt på kanaler, der ejes af mennesker med millioner af følgere på se sociale medier.

De fortæller siger til folk, at de skal stoppe med hormonel prævention.

Tidligere undersøgelser tyder på, at influencere er mere overbevisende og indflydelsesrige end 'traditionelle kendiser' fordi de er relaterbare og tilgængelige, især blandt unge.

YouTube-videoer set af hundredtusindvis af mennesker viser influencere, der diskuterer deres oplevelser med prævention.

Ud af de 50 undersøgte videoer talte de fleste af dem om at stoppe hormonel prævention, hvor 92 % sagde, at de brugte det eller havde brugt det, og 74 % sagde, at de havde afbrudt eller planlagde at stoppe med det.

Videoerne blev derefter analyseret for at bestemme influencernes holdning til hormonel prævention, herunder p-piller, injektioner og implantater, og ikke-hormonelle versioner såsom fertilitetsporingsapps og kondomer.

Mange influencere foretrak ikke-hormonel prævention, da de anså det for at være mere naturligt, have færre bivirkninger og være effektivt.

Omkring 40 % af influencerne sagde, at de brugte eller havde brugt ikke-hormonel prævention, og apps der tracker fertiliteten var de mest populære.

Forskere sagde dog, at disse trackere muligvis ikke er så effektive til at forhindre graviditet som hormonel prævention. Det skriver Metro.

"Det, unge seere ikke ser i influencer-indhold, er mængden af ​​indsats og omhyggelig planlægning, der går i apps der styrer cyklusen. For at bruge cyklussporingsmetoden efter hensigten, skal kvinder trofast måle basal kropstemperatur og viskositet af livmoderhalsvæske på samme tid hver dag, spore cykluslængder for at beregne deres fertile vindue og afstå fra at have sex på bestemte dage af deres cyklus," sagde Hovedforfatter Emily Pfender.

Endelig sagde et par af de influencers, der stoppede med et hormonelt præventionsmiddel, at de havde skiftet til en alternativ metode. Kun 20 % havde startet et ikke-hormonelt præventionsmiddel og 14 % et andet hormonelt.

Mens undersøgelsen ikke dykkede ned i, hvem der så disse videoer, eller om nogle aldersgrupper fandt dem mere overbevisende end andre, mener forfatterne, at influencers råd om prævention bør behandles med forsigtighed.