Ekspert forklarer: Du har taget smertestillende forkert hele dit liv

11/08/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Du har højst sandsynligt taget smertestillende forkert hele dit liv.

Mest læste i dag

Når du har smerter, er det naturligt at gøre alt, hvad du kan for at lindre det hurtigt. Men at skynde sig til smertestillende medicin er måske ikke den bedste måde at få lindring på, ifølge eksperter.

Amerikanske videnskabsmænd har fundet ud af, at din kropsholdning kan påvirke, hvor hurtigt maven absorberer medicin indtaget oralt. Det skriver Mirror.

Som sådan vil du sandsynligvis justere den måde, du er placeret på, når du håber på noget tiltrængt smertelindring.

Forskning tyder på, at det er mere effektivt at ligge på højre side, når du tager medicin. Lig altså ikke på venstre, da du kan risikere at vente længere på lindring, ifølge resultaterne offentliggjort i tidsskriftet Physics of Fluids.

Forskere brugte en avanceret biomimetisk simulator - kaldet en "StomachSim" - til undersøgelsen.

De sagde, at modelleringen menes at være den første af sin art til at koble mavebiomekanik med pillebevægelse og lægemiddelopløsning for at kvantificere en aktiv farmaceutisk ingrediens, der passerer gennem pylorus ind i tolvfingertarmen.

Det gjorde det muligt for forskerne at beregne og sammenligne tømningshastigheden og frigivelsen af ​​en opløst aktiv farmaceutisk ingrediens i tolvfingertarmen for en række fysiologiske situationer.

Medforfatter af undersøgelsen, professor Rajat Mittal fra Johns Hopkins University, sagde: "Oral administration er overraskende kompleks på trods af at det er det mest almindelige valg til medicinadministration. Når pillen når mavesækken, bestemmer bevægelsen af ​​mavevæggene og strømmen af ​​indhold indeni, hvor hurtigt den opløses. Pillens egenskaber og maveindholdet spiller også en stor rolle."

Han sagde, at mavens indhold og mavevæskedynamik er blandt faktorer, der spiller en rolle i et lægemiddels biotilgængelighed, og mavesammentrækninger kan inducere tryk og generere komplekse pillebaner.

Anbefalet til dig