Guldet i dit smykkeskrin har aldrig været mere værd: Men ifølge ekspert er det et advarselstegn

Af: Lucas Andreas

|

02/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Guldpriserne smadrer selv de største aktieindekser.

Lige nu læser andre også

Der er god grund til at smile, hvis man har smykkeskrinene fyldt med guldsmykker.

Guldpriserne har nået hidtil usete højder, hvilket har gjort guld til en markant bedre investering end aktier over de sidste to årtier.

Med en stigning på omkring 800 procent siden 2000 har guld overgået både S&P 500-indekset og C25-aktierne, som kun er steget med omkring 300 procent i samme periode.

Og selvom, at det kunne lyde som en god ting, er det ifølge eksperter på området er det ikke et godt tegn.

Det skriver Dagens Nyheter.

Den svenske råvareekspert Torbjörn Iwarson fra Centaur Commodity Fund ser guldets overlegenhed over for aktiemarkedet som et advarselstegn.

Han påpeger, at det faktum, at et "dødt metal" som guld har givet højere afkast end aktiemarkedet, indikerer problemer som lav produktivitet og vækst.

Med andre ord viser det ifølge eksperten, at noget grundlæggende er galt i økonomien.

En af de primære årsager til guldets stigning er den øgede gæld i store økonomier som USA, mener Christian Kopfer, der er råvareanalytiker i det svenske Handelsbanken.

USA har aldrig haft en højere gæld i forhold til landets økonomiske størrelse, hvilket skaber usikkerhed og gør guld til en 'sikker havn' for investorer.

Desuden har den massive trykning af penge i både Europa og USA yderligere drevet guldpriserne op, da valutaerne mister værdi, og guld bliver en beskyttelse mod inflation.

Samtidig har centralbanker også købt op af guld til deres reserver, hvilket også har været med til at sender priserne i vejret.

Anbefalet til dig