Ekspert: Putin er 'tættere end nogensinde' på at udløse atomkrig

30/4/22 09:30

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Forsvarsekspert Michael Clarke siger, at den russiske præsident er 'tættere end nogensinde' på at affyre atommissiler og bruge ''atomvåben på slagmarken' i Ukraine.

Vladimir Putin er måske tættere end nogensinde på at trykke på den store røde knap, der vil forårsage en ødelæggende atomkrig. Det hævder forsvarsekspert Michael Clarke ifølge Daily Star.

Den russiske præsident meddelte for nylig, at Rusland ville reagere på vestlig hjælp og bistand i Ukraine med 'lynhurtige' våben, som landet dog 'ikke vil prale af'.

Forsvarsekspert Michael Clarke har vurderet risikoen for, at Rusland kan tage atomvåben i brug, og har i denne forbindelse udtalt, at den russiske præsident er tættere end nogensinde på at bruge de altødelæggende våben.

Clarke nedtonede dog bekymringerne om skjulte våben, og sagde, at Rusland har udført offentlige test med deres Sarmat-atommissiler. Han sagde dog også, at flere nationer angiveligt er i fuldt alarmberedskab på grund af den voksende bekymring over Ruslands invasion af Ukraine.

Clarke hævdede, at Pentagon 'ikke vil blive taget med bukserne nede' af Putins påstande. Han sagde også, at den russiske præsident 'udnyttede' sin uforudsigelige natur til at 'skræmme Vesten til at give ham frie hænder i Ukraine'.

"Storbritannien skal ikke være bange for denne farlige - måske endda gale - diktator, da han har udstedt trusler i over et årti nu," sagde Clarke.

"På samme måde bør vi ikke være rolige med hensyn til hans evne til at påføre verden yderligere skade. Han er ikke så langt væk fra at bruge et taktisk atomvåben i Ukraine, som vi plejede at tro, han var."

Forsvarseksperten fortsatte ved at hævde, at brugen af en såkaldt 'slagmarksatombombe' kan forekomme i fremtiden. En sådan bombe har en potentiel destruktiv radius på 'en kilometer'.

Clarke sagde, at brugen af en sådan atombombe på slagmarken ville 'udslette' de ukrainske styrker. Han forklarede også, at det 'ikke er muligt at forudsige, hvordan Putin kan udvide krigen'.

"Mit gæt er, at NATO ikke vil affyre atomvåben den anden vej, men i stedet vælge at udslette militære mål i en massiv konventionel bombekampagne," har Clarke også skrevet i The Sun.

"Og min forudsigelse - og min frygt - er, at denne krig er ved at blive meget farligere for os alle."