Ekspert: Sådan får tidligere corona patienter deres lugte og smagssanser tilbage

04/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Corona patienter der mistede der lugtesans og smagssans, kan få dem tilbage, forklarede en ekspert.

Mest læste i dag

De skal bare bruge husholdningsartikler med stærke lugte, som kaffe, frugt, blomster eller stearinlys, afslørede lægen Rodney Schlosser.

Han sagde, at forskning viser, at corona patienter forbedrer deres chancer for, at genvinde deres lugtesans betydeligt ved hjælp af disse husholdningsartikler. 

Teknikken til, at regenerere nerver, kan være effektiv for omkring 40 procent af befolkningen, og de kan genvinde deres lugtesans gradvist inden for blot tre til seks måneder. 

Og det kan endda hjælpe patienter med, at genvinde deres smagssans, fordi de to sanser er forbundet på nogle måder. 

Medical University of South Carolinas læge Schlosser fortalte The Sun

“Det er lidt ligesom fysioterapi, hvor nogen er lammet, men de går og laver visse øvelser, og i løbet af nogle måneder, er de i stand til at genvinde en fysisk funktion igen.

“Patienten lugter til tingene et par gange om dagen. Det kan være klassiske lugte som lavendel, rose og eukalyptus.” 

“Man kan få dem online. Men hvis du ikke kan skaffe disse, er det også okay, så kan du i stedet bruge ting fra hjemmet, som kaffe, frugt, blomster, stearinlys og den slags ting.” 

“Man behøver virkelig ikke bruge penge på det. Bare det at stimulere de gamle nerver, er nok til, at regenerere sanserne.”

Han sagde, at folk skulle prøve at lugte til genstanden i cirka 30 sekunder, holde en pause og derefter gå videre til den næste lugt.

Han sagde, at det er bedst at rotere, hvilke lugtende genstande der bruges, for at udsætte næsen for den største mængde af forskellige lugte. 

Han tilføjede:

“Det er som at træne. Du skal ikke lave den samme øvelse hver dag.”

“Det er bare et spørgsmål om, at være nogenlunde konsekvent med det. Hav en forventning om, at det vil tage mindst tre måneder, måske seks måneder, før dette fungerer.”

“Mange gange vil patienterne gøre det i et par dage, og så siger de at det ikke virkede.” 

“Vi skal have nerverne til at vokse igen, det kommer til at tage et stykke tid.” 

Han sagde, at succesraten afhænger af, hvor konsekvente patienterne er, hvor længe de har lidt af tab af sanserne og hvor gamle de er. 

Under den første bølge af corona oplevede mere end 50 procent af patienterne symptomet, mens det gik ned til omkring 17 procent med omicron.

Schlosser sagde imidlertid, at det er gået tilbage til omkring halvdelen af alle patienter. 

Han sagde: 

“Vi ved, at dette virkelig påvirker deres livskvalitet. Folk taler altid om det til sociale sammenkomster. Når du skal ud med familie og venner, hvis du ikke er i stand til, at nyde et godt glas vin eller maden, fordi du har mistet sanserne.” 

“Det fører virkelig til en masse social isolation og depression. Det påvirker helt sikkert livskvaliteten, når du har langsigtede lugt- og smagstab.”

Denne metode er blot en af flere mulige metoder, med en række interessante ting, der kommer, sagde han. 

Han tilføjede: 

“Der er nogle nye lægemidler, der vil blive sprøjtet op i næsen, som gør sig klar til FDA forsøg i USA.” 

“Der er også virkelig interessante og nye strategier til, at forhindre folk i at få corona i første omgang.”

“Et firma, jeg arbejder sammen med, Sinusonic, bruger en enhed til, at forsøge at stimulere nitrogenoxid, hvilket er virkelig unikt, fordi det har antivirale egenskaber.” 

“Det ville være en virkelig interessant måde, at forhindre corona i nogensinde at ske og forhåbentlig forhindre alle bivirkningerne.”

“Patienterne bør holde sig opdateret, fordi der foregår en masse virkelig interessant forskning på dette område.” 

Det kommer efter en undersøgelse, der tyder på, at en ud af tyve personer, der får corona, permanent mister deres lugte- eller smagssans. 

Mere end en million mennesker kan allerede lide af langsigtede problemer, med 45 millioner virustilfælde registreret frem til april.

Anbefalet til dig