Eksperten forklarer: Her er hvorfor nogle mennesker får slemme tømmermænd og hvordan du slipper for det

22/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Lad os se det i øjnene, uanset om du er ude med dine kammerater og drikker en øl eller slapper af med et glas vin derhjemme, nyder de fleste af os en lille brandert.

Mest læste i dag

Nogle mennesker kan vågne op og føle sig friske som en havørn efter en nat med druk, men mange af os kæmper for at komme ud af sengen dagen derpå.

Hvis du falder ind i sidstnævnte lejr, kan det føles som om, du har spildt utallige timer på at kramme toiletkummen. 

Du kan også forbande dine venner, der tilsyneladende har det godt. 

Så hvorfor får nogle mennesker værre tømmermænd end andre? 

Ernæringsekspert Lara Hughes siger, at du skal forstå, hvad tømmermænd faktisk er. 

Alkohol er et vanddrivende middel og øger derfor, hvor ofte du tisser, hvilket gør det til en potent dehydrator. 

Lara sagde, at mens det at være dehydreret er en stor del af at have tømmermænd, er hele billedet meget mere komplekst. 

Det er genetisk

Lara sagde, at vores gener er delvis skyld i hyppighed og tømmermænds sværhedsgrad.

Ernæringseksperten citerede en undersøgelse fra 1972 af 14.000 tvillinger, der fandt en 50 procent sammenhæng mellem, hvor sandsynligt det var at drikke, hvor alvorlige tømmermændene var og andre faktorer som sundhed, ernæring, medicin og stofbrug. 

“En anden undersøgelse af næsten 5000 tvillinger fandt en 40 til 45 procent genetisk indflydelse på tømmermændsfrekvens og tømmermændsresistens,” tilføjede hun. 

Forgiftning

Du kan rulle med øjnene, når folk siger, at drikke for meget vil give dig alkoholforgiftning, men Lara siger, at dette faktisk er sandt. 

Det er på grund af den måde, din lever bryder sprut ned.

“Leveren nedbryder alkohol gennem enzymet alkoholdehydrogenase til acetaldehyd - en forbindelse (og kræftfremkaldende) der menes at være mellem ti og tredive gange mere giftigt end alkohol i sig selv,” forklarede Lara. 

Derefter metaboliseres dette yderligere til giftfri eddikesyre, som er en klar farveløs væske, som i nogle former kan være skadelig for mennesker. 

Nogle mennesker, forklarede hun, for det meste dem af østasiatisk afstamning, har genetiske variationer, der øger, hvor meget en effekt sprut har på dem. 

Dette går normalt hånd i hånd med andre mutationer, der bremser nedbrydningen af andre toksiner.

“Dette resulterer i meget højere ophobning og langsommere udrensning af det giftige stof, hvilket fører til øjeblikkelig rødme (i den østasiatiske befolkning, kendt som den asiatiske glød) og indsamling af symptomer, vi kender alt for godt - kvalme, opkastning, hovedpine, irritabilitet, sløvhed, rødmen, svedtendens og depression.”

“Det omvendte gælder selvfølgelig også. Hvis du kender nogen, der tilsyneladende altid “undviger kuglen”, kan det betyde, at de har mindre effektiv metabolisme af alkohol til acetaldehyd - og hurtigere udrensning. 

Lara forklarede, at sprut også indeholder andre forbindelser som histamin, hvorfor nogle mennesker får udslæt, især hvis de allerede lider af høfeber. 

Og hovedpine kan skyldes acetone og methanol, som produceres under gæring. 

Lara tilføjer: 

“De er højest i mørkere spiritus (især whisky og rødvin) og mindst i klar spiritus (gin og vodka) sammen med sulfitter, som alle forværrer hovedpine.” 

“Alkoholdehydrogenase er også ret ineffektiv til at metabolisere methanol, så det er alligevel tilbøjeligt til at blive hængende i kroppen, men det er især tilfældet for dem, der er genetisk langsomme til at blive fri af alkohol, hvilket forlænger de frygtede tømmermænd.”

Det er i dit hoved

Nogle gange kan det have indflydelse på, hvordan vores hjerne fungerer. 

Lara forklarede, at to af de vigtigste neurotransmittere (kemiske budbringere i din hjerne og centralnervesystemet) er GABA (beroligende, bremsende) og glutamat (excitatoisk, aktiverende).

Det meste af tiden er de afbalancerede, men en nat med sprut kan øge GABA og dæmpe områder af hjernen, som du bruger til god dømmekraft og bevidsthed, med alle de dårlige beslutninger, der nu giver mening. 

Processen blokerer også glutamat, hvilket gør det vanskeligt at danne nye minder.

“Igen, hvis du er særlig tilbøjelig til den kognitive virkning af alkohol, kan du have variationer i din genetik, som påvirker, hvor længe giftige forbindelser dvæler i dit system, herunder din hjerne,” tilføjede hun. 

Hvordan kan kosten hjælpe

På trods af en nylig stigning i populariteten af tømmermænds medicin sagde Lara, at når det kommer til tømmermænd, er der ingen magisk pille. 

God ernæringspraksis kan dog hjælpe. 

Dette skyldes, at sprut udtømmer næringsstoffer, herunder vitamin B. 

Overvej et godt multi-vitamin, som indeholder B-vitaminer sammen med C- og D-vitamin, selen og zink - det er nyttigt over hele spektret. 

“Rige fødekilder til B-vitaminer, antiinflammatoriske antioxidanter (og andre næringsstoffer) kan også findes i avocadoer og bønner (rød og sort), så at inkludere disse i din kost, kan understøtte kognition og reducere tømmermænd.”

Lara tilføjede, at Omega-3 også er et vigtigt næringsstof til at reducere inflammation. 

Brug af et EPA-rig supplement (potent antiinflammatorisk), kan være meget støttende i at reducere tømmermænds sværhedsgrad og fremme det generelle helbred. Gode fødekilder omfatter laks, makrel, valnødder, chia og hørfrø,” tilføjede hun. Det skriver The Sun.

Anbefalet til dig