Eksperter advarer: Fjernelse af næsehår kan føre til livstruende hjerne tilstande

22/07/2023

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Voksning, barbering og plukning af hårene i næseborene er måske ikke så god en idé, på trods af, hvad de sociale medie tendenser siger.

Mest læste i dag

Næsehår kan være vældig irriterende, især hvis det er særligt langt og stikker ud under næsen. 

En af de mange trends, der er kommet på banen, er at vokse næsehårene. Men det er faktisk ikke særlig godt for helbredet. 

Læger og eksperter har advaret om, at hårfjerning i næseborene, hvad enten det er med voks, barbering eller plukning, så kan det faktisk være skadeligt for dit fysiske velbefindende og kan gøre dig mere modtagelig for at få infektioner. 

Det skyldes, at de små hår inde i vores næsebor er afgørende, når det kommer til, at holde de skadelige partikler, vi indånder gennem næsen, ude af vores kroppe og opretholde fugten i den luft vi indånder. 

Der er naturligvis måder, at holde næsehårene pænt på, uden at fjerne det helt, ved hjælp af trimning og udtyndings teknikker.

Elektriske trimmere og specielle sakse, kan være den bedste måde, at forhindre næsehårene i, at stikke ud fra næsen. Det siger eksperter fra Healthline.

Healthline siger: 

“I de fleste tilfælde, anbefales det ikke, at vokse eller plukke næsehår. At trække individuelle hår ud, kan føre til indgroede hår og infektion. Især voksning kan skade huden dybt inde i næsen.” 

De advarer også mod, at bruge hårfjerningscreme og siger: 

“Hårfjerningmidler og hårfjerningscreme anbefales ikke til brug i næsehulen. Hårfjerningsmidler er meget stærke og du risikerer, at indånde giftige dampe og brænde slimhinderne inde i næsen.”

Mens Healthline giver grønt lys til visse typer af voksprodukter eller laserbehandlinger, der kun er målrettet mod hårene umiddelbart på indersiden af næseborene, opfordrer nogle læger dog stadig til forsigtighed.

I et opslag på instagram sagde en læge fra den britiske sundhedsstyrelse Karan Raj: 

“Du har to typer næsehår. Du har mikroskopiske fimrehår, disse filtrerer slim og sender det til bagsiden af halsen, hvor det ender i maven.”

“Og de stive hår, dem som du vil rykke ud, disse forhindrer store partikler i, at komme til bagsiden af næsen. Hvis du plukker disse lange stive hår, kan bakterier omkring hårsækken komme ind og forårsage infektion.”

Raj der har over 370.000 følgere på instagram tilføjede: 

“De samme vener, der leder blod ud af næsen, mødes med venerne som fører blod ud af hjernen. Hvis bakterierne ender tilbage der i hjernen, kan det forårsage betændelse i hjernen, hvilket nogle gange resulterer i hjerne bylder som også kaldes hjerneabsces.

Ifølge de britiske sundhedsmyndigheders definition, er hjerne bylder en “pusfyldt hævelse i hjernen”, der normalt opstår, når bakterier eller svampe kommer ind i hjernevævet efter en infektion eller alvorlig hovedskade.

De britiske sundhedsmyndigheder siger, at mens risikoen for, at udvikle en hjerneabsces er “ekstremt lav”, er det en “livstruende tilstand og bør diagnosticeres og behandles så hurtigt som muligt.” 

Andre komplikationer fra hjerneabscesser omfatter mild til moderat hjerneskade, epilepsi og meningitis. 

Alt i alt er det nok bedst, at undgå at vokse næsen og holde sig til sin elektriske trimmer.

Anbefalet til dig