Eksperter advarer: Pas på med at lade din ventilator være tændt natten over

19/07/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
At lade din ventilator være tændt natten over, er måske ikke den klogeste idé, ifølge sikkerhedseksperter.

Mest læste i dag

Selvom det er en god sidste udvej i stedet for, at lide under varmen, bærer det sine egne risici, at lade den køre i timevis, mens du sover. 

Der er ingen hårde data for brande knyttet til ventilatorer i særdeleshed, men elektricitet er fortsat den største årsag til alle utilsigtede husbrande. 

“Under kvælende forhold, er det meget mere sandsynligt, at folk vil henvende sig til deres trofaste ventilatorer, for at køle ned, men vi fraråder, at blive fristet til, at lade dem køre hele natten, mens du sover,” advarede Giuseppe Capanna, produktsikkerhedsingeniør fra velgørenhedsorganisationen Electrical Safety First. 

“Hvis din ventilator begynder at vise tegn på, at der er noget galt, såsom en brændt lugt, gnister eller en usædvanlig summende lyd, vil din responstid blive stærkt forsinket.”

“Konsekvensen er, at der kan være en øget risiko for, at en brand udvikler sig, hvis man ikke er i stand til, at reagere hurtigt nok på situationen.”

“Motorer i ventilatorer kan let sættes under unødvendig pres, for eksempel hvis ventilatoren vælter eller bliver blokeret, og derfor er det vigtigt, at du kan holde øje med den, når den er tændt.”

“Risiker ikke en overophedet motor i dit forsøg på, at holde dig kølig om natten.” 

Eksperter opfordrer også folk til, at være forsigtige med, hvilken type ventilator de køber, og hvor de køber den fra. 

Tænk to gange, før du køber en brugt ventilator, da den kan være ældre, og det derfor er mere sandsynligt, at den er i dårlig stand. 

Den kan også have et skjult problem, du ikke er opmærksom på, såsom en gammel eller beskadiget motor, som kan være modtagelig for overophedning. 

Men hvis du køber en brugt ventilator, skal du kontrollere den for synlige skader, især omkring kablerne og på stikket. 

Hvis du opbevarer din ventilator i et skur eller et fugtigt sted, er det vigtigt også, at kontrollere for skimmel eller svamp.

Brug også en ventilator med et kompatibelt stik. 

Brug aldrig en der skal bruges med en rejseadapter.

Det er bedst, at købe en ny ventilator fra en autoriseret forhandler, i stedet for tredjepartssælgere på online sider.

Anbefalet til dig