Eksperter: Al-Qaeda er i store problemer

04/8/22 09:32

Naja Radik

Foto: Site Monitoring Service/Reuters/Ritzau Scanpix
Flere af Al-Qaedas øverste ledere er blevet dræbt, og efter Ayman al-Zawahiris død siger eksperter, at der kun er to sandsynlige kandidater til topjobbet i terrorgruppen.

Det dramatiske mord på Al-Qaeda lederen Ayman al-Zawahiri i et amerikansk droneangreb har efterladt den globale terrororganisation med et alvorligt rekrutteringsproblem.

Efter at hjernen bag det frygtelige 9/11-angreb, Osama Bin Ladens død, splintredes Al-Qaeda i en række undernetværk som Al-Shabaab i Somalia og Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM) i Vestafrika. 

Men al-Zawahiri forblev den overordnede leder af gruppen, og eksperter siger, at han kan vise sig svær at erstatte. 

Antiterrorekspert Hans-Jakob Schindler siger: 

“Zawahiri var ikke involveret i den daglige beslutningstagen af datterselskaberne. Men du har brug for en galionsfigur med en vis fremtrædende plads og anciennitet, fordi alle lederne af alle tilknyttede virksomheder, har brug for at sværge personlig loyalitet over for ham.” 

Schindler fortalte ifølge Daily Star, at udskiftning af al-Zawahiri ville være noget af en udfordring.

USAs ubarmhjertige kampagne med målrettede mord har efterladt Al-Qaeda i stor mangel på erfarne ledere. 

Sikkerhedstænketanken The Soufan Centre siger, at terrorgruppen står tilbage med en “svindende skare af potentielle efterfølgere”.

Rita Katz er medstifter af SITE Intelligence, en gruppe, der sporer online aktivitet af hvide supremacistiske og jihadistiske organisationer.

Katz siger, at erstatningen for al-Zawahiri er svær at forudsige. 

“I modsætning til situationen efter Osama bin Ladens drab, er så meget af dets ledelse flyttet til Syrien, hvor mange blev dræbt,” sagde hun.

Eksperter siger, at en sandsynlig kandidat til topjobbet er Saif al-Adel, en tidligere egyptisk specialstyrke oberstløjtnant, der anses for at være en af de sidste rester af Al-Qaedas gamle garde.

Hans største rival til posten siges, at være Abu Abd al-Karim al-Masri, en af lederne af The Guardians of Religion Organisation - en syrisk baseret hård islamistisk organisation. 

Om nogen af dem rent faktisk ønsker jobbet, i betragtning af hvor kort den forventede levetid er for Al-Qaeda-ledere i disse dage, er en anden historie.