Eksperter med råd til kronprins Frederik: Denne forældede praksis bør afskaffes

Af: Mie M.B

|

08/01/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ordningen er hverken tidssvarende eller nem at gennemskue for befolkningen

Lige nu læser andre også

Kongehuset står over for en nødvendig fornyelse for at bevare sin relevans i takt med samfundsudviklingen. Debatten er nu intensiveret omkring ordningen med kongelige hofleverandører, og eksperter opfordrer kronprins Frederik til at revurdere eller måske endda afskaffe denne praksis, når han snart indtager tronen som konge. Det skriver DR.

Eliteforsker Christoph Ellersgaard fra Copenhagen Business School påpeger, at hofleverandørordningen ikke længere er tidssvarende og mangler gennemsigtighed i udvælgelseskriterierne. Problemet, ifølge Ellersgaard, ligger i den manglende klarhed om, hvorvidt virksomheder udvælges baseret på produktkvalitet eller andre relationer til kongehuset.

På nuværende tidspunkt har 104 danske virksomheder, herunder Lego og Carlsberg, hofleverandørstatus. Men når dronningen abdicerer den 14. januar, vil prædikatet som kongelig hofleverandør bortfalde for de virksomheder, det er tildelt. Dette åbner ifølge brandingekspert Frederik Preisler fra kommunikationsbureauet Mensch muligheden for at afslutte ordningen som en forældet reklameforanstaltning.

Ecco's tab af kongelig hofleverandørstatus i 2023, efter virksomheden besluttede at fortsætte forretningerne i Rusland på trods af invasionen af Ukraine, illustrerer, at ordningen ikke kun er et brandingværktøj for virksomheder, men også en måde for kongehuset at signalere værdier.

Kongehuset har meddelt, at det vil tage stilling til ordningen efter tronskiftet. Mens Forbrugerrådet Tænk ikke nødvendigvis ønsker afskaffelse af ordningen, opfordrer formand Anja Philip til øget gennemsigtighed, hvis den skal fortsætte. Hun mener, at klare kriterier skal fastlægges for, hvorfor en virksomhed får prædikatet som kongelig hofleverandør, og at forbrugerne skal have tydelig information om udvælgelsesprocessen.

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig