Eksperter: Udbrud af fugleinfluenza "er i horisonten"

30/08/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Eksperter mener, at fugleinfluenzaen kan være tæt på.

Mest læste i dag

Mens organisationer advarer offentligheden om at undgå alle fuglekroppe, de ser, advarer eksperter om, at der er en chance for, at denne influenza - eller en lignende - en dag vil kunne inficere os mennesker.

Omkring 22 millioner fugle - det dobbelte af det sædvanlige antal - er blevet inficeret med fugleinfluenza i løbet af det sidste år, med en særlig aggressiv stamme kaldet 'H5N1', der menes at være årsagen til udbruddet. Det skriver Metro.

Ud over at den spredes hurtigt, forårsager stammen et stort antal fugledødsfald. Millioner af kyllinger er også blevet aflivet i et forsøg på at dæmpe udbruddet.

Cornwall Wildlife Trust udsendte i sidste uge en advarsel om, at offentligheden skulle holde sig væk fra alle døde havfugle, de støder på.

"Rør under ingen omstændigheder ved eller håndter dyrene på grund af høj risiko og sværhedsgraden af ​​fugleinfluenza," skrev organisationen i et Facebook-opslag.

Dette er fordi, selvom det er meget sjældent, at fugleinfluenza kan sprede sig til mennesker. Og nogle gange, som i tilfældet med den spanske syge-pandemi i 1918, kan en fugleinfluenza sprede sig meget hurtigt blandt mennesker.

Hvor sandsynligt er det, at fugleinfluenza spreder sig til mennesker?

I øjeblikket er chancerne for at få H5N1 fugleinfluenza meget lille. Faktisk har virussen kun inficeret 860 mennesker siden 2003.

Mikrobiolog ved University of Reading, Dr. Simon Clarke, siger, at antallet af tilfælde er så lavt, fordi den nuværende stamme ville have svært ved at sprede sig fra person til person.

Den ville sandsynligvis skulle spredes til et andet dyr- det minder mere end os end fugle, for at lære at inficere mennesker lettere.

"Det er bare ikke særlig sandsynligt at hoppe og sprede sig mellem mennesker, det ville være mere sandsynligt, at det kommer gennem et andet dyr som en gris," sagde han til MailOnline.

"Svin er bare mere som os, og vi opdrætter dem intensivt, så man kunne se en situation i udviklingslande, hvor infektionskontrolprotokollen ikke er så stringent, og der er en vis crossover," tilføjede han.

Anbefalet til dig