Det er næsten lige før man ikke tør gå ud af døren, for man ved hvad der venter på en, når man træder gennem den igen morgenen efter. Alligevel tager vi beslutningen igen og igen, og selvfølgelig er i år ingen undtagelse. Årets julefrokoster er over os, hvilket betyder festligheder, men ofte også tømmermænd. Hvor mange er ikke vågnet til de velkendte symptomer som hovedpine, kvalme og dårligt humør dagen derpå? Præcis.
Men hvorfor opstår tømmermænd, og hvad kan man gøre for at undgå dem?
Janne Tolstrup, alkoholforsker og professor ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, forklarer, at tømmermænd ikke er et velundersøgt område, men de klassiske symptomer som kvalme og hovedpine skyldes i bund og grund alkoholens nedbrydning i kroppen. Det fortæller hun til B.T.
"Alkohol er et giftstof for kroppen, der skal nedbrydes. De klassiske tømmermandssymptomer som kvalme, ondt i hovedet og opkast er langt hen ad vejen forgiftnings-symptomer," siger Tolstrup.
Alkohol nedbrydes i leveren, hvor det dannes det giftige stof acetaldehyd, der forårsager symptomer som hovedpine og kvalme. Alkohol påvirker også kroppens vandbalance og kan føre til dehydrering, hvilket kommer til udtryk gennem symptomer som tørst, svimmelhed og hovedpine.
Tolstrup advarer også mod alkoholens indvirkning på søvnen, idet alkohol ofte resulterer i dårligere søvnkvalitet. Desuden øger alkohol produktionen af mavesyre og galde, hvilket kan føre til mavepine og kvalme.
Forskning fra Syddansk Universitet viste, at folk, der drak forskellige typer alkohol, oplevede værre tømmermænd end dem, der holdt sig til samme type. Tolstrup råder derfor til at begrænse alkoholindtaget og holde sig til en type spiritus for at undgå tømmermænd.