Elregningen har længe været en torn i øjet på mange danskere, men i april begyndte noget at rykke sig.
Med hele 58 timer med negativ elpris og en gennemsnitspris, der landede på 56,6 øre pr. kilowatt-time (ekskl. afgifter og tillæg), er der tegn på en ny udvikling – og den går i en retning, de fleste nok kan lide.
Sammenlignet med tidligere måneder er april den billigste siden september sidste år, og det skyldes især flere solskinstimer, mindre behov for opvarmning og en pæn portion vind i elnettet.
Det kan mærkes direkte hos mange forbrugere, særligt dem der er gode til at tilpasse deres forbrug efter de billigste timer i døgnet.
Josefine Walter, kommerciel direktør i Andel Energi, siger det klart i en pressemeddelelse:
"De lavere elpriser er selvfølgelig et udtryk for, at vi er på vej ud af fyringssæsonen... Den lave gennemsnitspris [er, red.] også båret af et stigende antal timer med direkte negative elpriser."
I alt blev der i april registreret 161 timer med priser under det normale prisleje (25-75 øre) i Østdanmark.
Heraf var prisen i 58 af timerne helt nede under nul. Det er det højeste antal timer med negativ elpris siden juli sidste år, hvor der var 59.
Den laveste elpris blev målt den 12. april mellem klokken 14 og 15, hvor den rå elpris dykkede til minus 14,7 øre.
Selv med afgifter og skatter landede den samlede pris for forbrugerne dog stadig på 1,21 kr. pr. kilowatt-time. Til sammenligning toppede prisen den 22. april, hvor strømmen i én time kostede 4,16 kr. alt inklusive.
Det er ikke tilfældigt, hvornår strømmen er billigst. Elpriserne følger både forbruget og mængden af vedvarende energi i systemet.
Når solen skinner og vinden blæser, vælter billig strøm ind i nettet. Samtidig falder efterspørgslen om natten og uden for opvarmningssæsonen, hvilket er med til at presse priserne ned.
Ifølge Andel Energi har mange danskere allerede vænnet sig til de svingende priser. Flere vælger bevidst at oplade elbilen, vaske tøj eller køre opvaskemaskinen, når strømmen er billigst.
"Vi kan se, at mange Andel Energi-kunder er fleksible og flytter deres forbrug til de billige timer. Det er smart, for selvom elprisen nogle gange kan være meget høj, så er det typisk kun i meget få timer ad gangen," siger Josefine Walter.
Udviklingen peger i retning af, at din elregning i højere grad bliver noget, du selv har indflydelse på – hvis du altså bruger strømmen, når den er billigst.