Embedsmand frygter katastrofe svarende til Tjernobyl

Af: Ida Hansson

|

09/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lederen af ​​Ukraines statslige atomkraftselskab har sagt, at Putins fremskridt kan resultere i en katastrofe svarende til Tjernobyl.

Mest læste i dag

Lederen af ​​Ukraines statslige atomkraftselskab, Petro Kotin, opfordrede mandag til at gøre Zaporizhzhia-atomkraftværket til en militærfri zone og advarede om risikoen for en atomkatastrofe i Tjernobyl-stil, efter at stedet blev ramt af beskydning.

Han opfordrede til, at et hold af fredsbevarende styrker blev indsat på stedet, efter at Ukraine og Rusland har anklaget hinanden for at beskyde atomkraftværket. Det skriver The Sun.

"Beslutningen, som vi kræver af verdenssamfundet og alle vores partnere er, at trække angriberne tilbage fra stationens territorium og skabe en demilitariseret zone på stationens territorium. Hvis en beholder med brugt atombrændsel går i stykker, vil det være en lokal ulykke i anlægget og det omkringliggende område," sagde den øverste nukleare embedsmand." sagde Petro Kotin sagde på tv.

"Hvis der er to eller tre containere, vil det være meget større. Det er umuligt at vurdere omfanget af denne katastrofe," tilføjede han.

Kyiv opfordrede mandag til etablering af en demilitariseret zone omkring et atomkraftværk i det østlige Ukraine, hvor nylige kampe med russiske styrker har rejst frygt for en atomulykke.

Zaporizhzhia er europas største atomkraftkompleks og blev besat af Rusland tidligt i sin invasion.

Tyrkiet styrker båndene til Rusland

Financial Times har rapporteret, at ledere i hele Europa er bange for Ruslands stærke bånd til Tyrkiet.

"Jeg vil ikke udelukke nogen negative handlinger [hvis] Tyrkiet kommer for tæt på Rusland," sagde en EU-embedsmand i følge publikationen.

Dette sker, da Rusland og Tyrkiet blev enige om at udvide samarbejdet om handel og energi

Anbefalet til dig