En halv million danskere risikerer at begå denne fejl

12/4/22 05:58

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
En halv million danskere risikerer at begå en utrolig stor fejl.

Verden er for alvor ved at åbne igen efter Corona-pandemien, og derfor vil tusindvis af danskere de næste måneder pakke kufferterne og søge efter sol og oplevelser rundt omkring i Europa.

Men når kufferten bliver pakket, er det ikke kun vigtigt at være opmærksom på pas, solbriller og sommertøj. Siden 2014 har man skulle huske at medbringe et gyldigt blåt EU-sygesikringskort på ferien i Europa, så man kan få behandling af læge og sygehus, hvis man kommer til skade. Det oplyser Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Men alene i år udløber op mod 600.000 danskeres EU-sygesikringskort, og dermed kan ferien ende med at blive en både dyr og ubehagelig omgang, hvis uheldet er ude. Det viser en opgørelse, som Udbetaling Danmark har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Hvad dækker det blå sygeforsikringskort? 

Det er dog ikke kun udløbsdatoen på ens EU-sygesikring, der kan være tvivl om hos danskerne. For selvom det efterhånden har eksisteret i otte år, er der stadig stor tvivl om, hvad kortet egentlig dækker. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.  

For selvom kortet giver adgang til behandling på lige fod med borgerne i det land, man rejser til, så tror knap halvdelen af de adspurgte danskere fejlagtigt, at det giver ret til samme behandling som man er vant til i Danmark.  

Og ifølge Louise Hertzum, er det vigtigt at understrege, at det blå kort fungerer bedst som et supplement til en privat rejseforsikring på ferien, hvis man vil være sikker på at undgå ubehagelige overraskelser.  

“En rejseforsikring giver dig i mange tilfælde mulighed for at blive behandlet på et privathospital, ligesom du aldrig vil komme ud for at skulle betale selv og så søge refusion efter hjemkomst. Og måske vigtigst af alt - så vil du også være berettiget til hjemtransport, hvis du kommer alvorligt til skade” siger Louise Hertzum, der opfordrer til at man undersøger dækningen på ens rejseforsikring, inden man tager afsted. 

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta om det blå kort: 

1. Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. 

2. Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport. 

3. Ca. fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Ca. 337.000 udløber i år og er endnu ikke blevet fornyet.  

4. Børn skal have deres eget kort 

5. Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion. 

6. Du kan forny dit kort på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt. 

Det dækker en rejseforsikring som regel* 

1. Hjemtransport i forbindelse med sygdom og død 

2. Udgifter til forlænget hotelophold og forplejning med mere 

3. Kompensation for mistede feriedage pga. sygdom/tilskadekomst  

* Sørg altid for at læse betingelserne igennem i din rejseforsikring.