En læser undrer sig: Hvad hvis tronarvingen gifter sig med en homoseksuel?

Af: Mie M.B

|

09/02/2024

Foto: Dennis Stenild, Kongehuset ©
Foto: Dennis Stenild, Kongehuset ©
For et moderne kongehus er spørgsmålet værd at reflektere over

Mest læste i dag

Et interessant spørgsmål har rejst sig i Billedbladets brevkasse, hvor en læser har spurgt, hvad vil der ske, hvis en tronarving vælger at gifte sig med en person af samme køn. Til det har redaktionens historiker Jon Bloch Skipper forsøgt at give et svar.

Danmarks tronfølgelov, som er fundamentet for arveretten til tronen, kræver, at en tronarving skal have den siddende monarks godkendelse givet i statsrådet for at kunne indgå ægteskab og samtidig bevare sin arveret. Dette gælder uanset ægteskabets konstellation, hvilket åbner op for muligheden for et homoseksuelt ægteskab blandt kongehusets medlemmer. Dog understreger loven, at kun børn født i lovligt ægteskab har arveret til tronen, hvilket dermed udelukker adopterede børn som kommende regenter.

Denne situation præsenterer en række unikke udfordringer og overvejelser, særligt i forbindelse med reproduktion og arveret. For eksempel ville et ægteskab mellem kronprins Christian og en mandlig partner ikke resultere i biologiske børn mellem de to, mens prinsesse Isabella, i et tilsvarende ægteskab med en kvinde, teoretisk set kunne føde børn, der biologisk set kun ville være relateret til hende.

Ifølge Jon Bloch Skipper er det komplekse spørgsmål som disse, der vil kræve statsretseksperternes ekspertise, skulle en sådan situation opstå. Det er en interessant overvejelse i moderne kongehuse, hvor traditionelle normer og regler møder nutidens forståelse for mangfoldighed og inklusion.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig