Endnu mere fremgang: flere unge søger erhvervsuddannelse

Nyheder
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Kurven går bare en vej og det er opad. I år har 27,4 procent af Ringkøbing-Skjerns unge fra 9. og 10. klasse søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er 7,3 procentpoint over landsgennemsnittet, viser den seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Lige nu læser andre også

På blot tre år er andelen af kommunens unge i 9. og 10. klasse, der har sat kryds ved en erhvervsuddannelse, steget fra 21,5 procent til 27,4 procent. Fortsætter tendensen, er kommunens mål om, at 30 procent af en årgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse i 2023, inden for rækkevidde. Til sammenligning er det nationale mål, at 25 procent af en årgang vælger en erhvervsuddannelse.

En tendens, der glæder den netop nytiltrådte formand for Videnudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lise Juhl Hansen:

"De unge har for alvor set, at den erhvervsfaglige vej fører i retning af et spændende og udviklende arbejdsliv, og det er en meget glædelig udvikling. Vi bor i hjertet af Produktionsdanmark, og vores lokale erhvervsliv efterspørger i den grad faglært arbejdskraft. Så uanset om de unge har valgt en uddannelse inden for fødevarer og jordbrug, kontor og handel, byggeri eller omsorg, så vil der inden for hver enkelt sektor være udsigt til attraktive stillinger," siger Lise Juhl Hansen.

Hun tilføjer, at det netop er Videnudvalgets fokus fortsat at sikre veluddannet arbejdskraft, der møder erhvervslivets behov. Derfor arbejdes der blandt andet på at tiltrække uddannelser, der matcher med områdets styrkepositioner og på at skabe gode rammer for at alle unge får en uddannelse.

De nye tal kommer i en tid, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune ligger stabilt blandt de kommuner i landet med den absolut laveste ledighed, hvor bidraget til den nationale fælles husholdningspung, BNP, er 23 procent over landsgennemsnittet, og hvor det lokale erhvervsliv markedsføres som Danmarks Største Arbejdsplads for at styrke rekrutteringen af veluddannet arbejdskraft og for at sætte fokus på de særlige kompetencer, der findes inden for energi, turisme, produktionsindustri samt landbrug og fødevarer. 

Skoleelever portrætterer virksomheder

Den gode søgning mod erhvervsuddannelserne spejler ikke blot områdets stærke erhvervsliv, men beror også på et godt samarbejde mellem skoler, UU-vejledere, erhvervsskoler og virksomheder, der sammen arbejder for at højne kendskabet til erhvervsuddannelserne

"Det handler om at give mere viden om hvad erhvervsuddannelserne indeholder. Ikke for at udpege én uddannelsesretning som bedre end andre, men simpelthen for at eleverne skal lære mere om de uddannelses- og karriereveje, som ligger i de forskellige ungdomsuddannelser," siger Carsten Bjerg, leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Et eksempel på en indsats er forløbet "Virksomheden i Skolen," hvor alle 7. klasser fra marts til maj via temadage blandt andet tegner portrætter af lokale virksomheder, så de både får et bedre kendskab til det lokale erhvervsliv, et mere konkret billede af hvilke uddannelser, der kan føre til hvilke karriereforløb, samt arbejder med blandt andet artikler og interviews.   

Anbefalet til dig