Er der forskel på, om man hælder varmt eller koldt vand i elkedlen?

24/04/2024

Lucas Andreas

Foto: Shutterstock.com
Mange har nok undret sig over, hvad der giver mest mening.

Mest læste i dag

Mange nyder gerne en kop te, instant kaffe eller kakao. Fælles for alle er én ting - elkedlen.

Det er en helt normal procedure at hælde postevand i kedlen, men i det øjeblik har mange nok undret sig over: er det bedre at bruge koldt eller varmt postevand i elkedlen?

Elkedler er en fast bestanddel i mange danske køkkener, hvor de bruges flittigt til alt fra tebrygning til madlavning. En elkedel opvarmer vand ved at aktivere et varmelegeme, som slukker automatisk, når vandet når kogepunktet. Et enkelt princip, der sikrer en effektiv og energibesparende måde at håndtere vandopvarmning på.

Mange forbrugere står over for valget mellem at fylde kedlen med koldt eller forvarmet vand.

Brug af forvarmet vand kan virke som en hurtig løsning, men det overser det faktum, at vandet allerede er blevet opvarmet én gang, hvilket repræsenterer en energiudgift. Derimod bliver koldt vand kun opvarmet én gang, hvilket kan være mere energieffektivt, dog afhængigt af husstandens varmesystem og tilstedeværelsen af solpaneler.

Det skriver Maxvandaag.

Derudover anbefaler vandselskaber generelt brugen af koldt postevand til opvarmning af hensyn til vandkvaliteten. Varmt postevand kan have været i kontakt med metaller som kobber fra vandrør, som potentielt kan frigive små metalpartikler i vandet. Selvom mængderne er minimale, anses det for sikrere at bruge koldt vand, som så opvarmes.

På spørgsmålet om, hvilken metode der er mest økonomisk, er elkedlen ofte mere energieffektiv end traditionelle metoder som en gaskomfur, hvor varmetabet kan være betydeligt, især hvis gryden ikke er dækket til. Induktionskogeplader tilbyder en mere energieffektiv løsning sammenlignet med standardkomfurer.

Anbefalet til dig