Er det kilden til coronavirus? – Den kinesiske regering betalte borgere for at avle kæmpe bambusrotter

22/04/2020

Nanna Christina Smidt

De ser ganske søde ud de små bambusrotter, men faktisk kan de være skyld i hele balladen med coronavirus. Foto: Shutterstock.
Regeringer i Kina har tidligere betalt landmænd til at opdrætte dyr som bambusrotter, der i Kina betragtes som en delikatesse, men efter coronavirus er blevet forbudt.

Mest læste i dag

Den kinesiske regering kan nu forbyde opdræt af bambusrotter, som de tidligere betalte folk til at opdrætte.

Midlertidigt forbudt

I februar signaliserede myndighederne i landet, at forbrug og landbrug af vilde dyr ville blive forbudt midlertidigt. Det skriver The Mirror. 

Forslaget kom efter udbruddet af coronavirus, der menes at have sin oprindelse i et dyremarked i byen Wuhan.

Kilden til coronavirus

Selvom de fleste forskere, der kender virussen og handelen, har antydet, at pangoliner og flagermus er kilden til coronavirs, har mindst en forsker antydet, at bambusrotter er skylden.

Populær rotte

Bambusrotten er noget større end en almindelig rotte og kan veje helt op til fem kg.

Dyret er blevet brugt i det kinesiske køkken i tusinder af år.

Men har i de senere år opnået endnu større popularitet, som også har fået prisen til at stige. Prisen er i dag £ 113 svarende til 969 kr. 

Da det vilde dyremarked i Kina blev lukket, blev det antaget, at der var omkring 25 millioner bambusrotter, der blev opdrættet til mad.

Ifølge The Mirror var der kendskab til forbindelse mellem coronavirus og bambusrotte længe før de kinesiske dyremarkeder blev lukket.

Allerede en måned før at markederne blev lukket advarede Dr. Zhong Nanshan, der er Kinas førende epidemiolog, om at epidemien kan være knyttet til bambusrotter eller grævlinger.

Sådan ser den tilberedte rotte ud. Foto: Privatfoto

20.000 kan ende i fattigdom

Hvad der nu skal ske med de mange bambusrotter vides ikke. 

Hvis der kommer flere beviser på bordet, som  giver skylden til bambusrotten, kan det resultere i, at den forbydes i lang tid – måske for evigt.

Og selvom der er mange der vil være glade for dette, fordi de gerne vil af med epidemien, så vil de ramme bambusrotteopdrættere hårdt og mange dyr vil skulle lade livet.

Det anslås, at 20.000 mennesker i Kina er kommet ud af fattigdom ved at opdrætte bambusrotter, så det er mange mennesker, som kommer i klemme.

 

Anbefalet til dig