Er det kunst? Èn million kroner for en banan med gaffatape

05/12/19 14:15

Rikki Tholstrup Jørgensen

Maurizio Cattelan har skabt et værk, der består af gaffatape og en banan. Foto: Instagram @sarahecascone
Hvem vil betale én million kroner for en banan, der er klistret op på en væg med gaffatape? Tjaa, indtil videre har to købt værket.

Hvordan man kan se, at værket er et originalt 'Maurizio Cattelan'-værk melder historien ikke noget om, og man kunne jo anbefale andre at lave værket selv. Bananen er nemlig en helt almindelig banan og gaffatapen kan købes for 30 kroner for 20 meter. Du kan altså lave det samme kunstværk for under en femmer. 

Skal man have fingrene i det tredje og sidste eksemplar af det originale kunstværket, så skal man betale i omegnen af én million kroner. 

Den høje pris skyldes naturligvis kunstnerens navn. Maurizio Cattelan har været hyped siden han annoncerede, at han lavede et toilet af guld, som han ville kalde 'America', hvorefter han tilbød kunstværket til Donald Trump. 

Banan-værket er udstillet i Art Basel Miami Beach via galleriet Perrotin. Ejeres af galleriet, Emmanuel Perotin, fortæller at bananer er 'et symbol på global handel, en tvetydighed, samt et klassisk komik-værktøj'. Cattelans måde at skabe kunst på er at forvandle hverdags-objekter til 'genstande for både glæde og kritik'. På samme måde som toilettet. 

Pressemeddelelse fra galleriet hævder, at Cattelan har brugt et år på at udvikle idéen, og det er grunden til den høje pris. 

"Dengang tænkte Cattelan over en skulptur, der var formet som en banan. Hver gang han var ude at rejse, havde han en banan med sig, og han hængte det i sit hotelværelse for at blive inspireret. Han lavede adskillige modeller: Først i harpiks, så i bronze og i malet bronze, inden han endte med denne idé med en original banan," lyder det i pressemeddelelsen.

Hvad synes du? Dumt eller genialt?