Er din hund teenagestrid? Ny forskning viser, at hunde også går i puberteten

Nyheder
Hunde kan også komme i puberteten. Så det er heldigt, at de ser så søde ud. Foto: Shutterstock.
Man tænker, at hunde kun er slemme, når man lige får dem, inden man har fået dem helt opdraget, men hvis du har oplevet, at din hund blev dårligere til at lystre, da den blev omkring et år, så kan det være fordi, at du nu har at gøre med en pubertetsramt hund.

Mest læste i dag

Sure teenagere er noget alle forældre forbander, men det er de færreste der ved, at puberteten også kan ramme hunde, så hvis du har en teenagestrid hund derhjemme, så kan det være fordi, at den er kommet i puberteten.

Dovne hunde

”Pubertetssymptomer” dovenhed, ulydighed og humørsvinger er kendte hos unge mennekser, men nu også hos hunde. Det skriver TV2.

Hvis din hund er blevet mere trodsig, egenrådig og dårligere til at lystre, når den er omkring et år, så kan den meget vel være gået i puberteten. Det viser ny forskning fra Newcastle University.

 

Lucy Asher, der er en af forskerne bag undersøgelsen, fortæller at det ikke nødvendigvis er, fordi din hund er fræk, at de ikke lystrer, men derimod fordi dens hormoner raser i kroppen ligesom hos mennesker.

Ifølge hende starter hundenes pubertet, når de er mellem seks og ni måneder, og varer til hunden er et år.

Forskerne undersøgte i alt 162 forsøgshunde, og forsøgte at se hvor meget de lystrede, når de blev bedt om at sætte sig.

I forsøget var det en blanding af 82 hunde på fem måneder som betegnes som hvalpe, og 80 af dem var otte måneder gamle, hvor hunden betegnes som en ung teenager.

Resultatet var overraskende og tankevækkende

Det viste sig nemlig, at der var over dobbelt så mange otte måneder gamle hunde, der ignorerede ordren om at sætte sig, når man sammenlignede med hundene på fem måneder.

”Vi vidste på forhånd, at der sker hormonelle ændringer hos hunde omkring puberteten, når de er i otte-måneders alderen, men før vi foretog undersøgelsen, vidste vi ikke, at puberteten påvirkede deres adfærd,” fortæller Lucy Asher.

Resultaterne var forventede

Det overrasker dog ikke Lucy Asher, at hundes adfærd ændres i deres ungdomsår, og hun tror, at de fleste kan nikke genkendende til, at der er en periode i slutningen af hundens første leveår, hvor dét, de har udført uden problemer er lidt sværere at huske,

Det fortæller Iben Meyer, der er dyrlæge og har skrevet ph.d. om interaktionen mellem hunde og mennesker.

Hun har også oplevet hunde der er i puberteten, og fortæller, at nogle hunde får sværere ved at fokusere, bliver mere nervøse og ender i flere konflikter, når de bevæger sig væk fra ungdomsårene og ind i voksenlivet.

Vigtigt at være tålmodig

Når man har at gøre med en teenagehund skal man – ligesom med sine teenagebørn – blot være tålmodig. Man må være overbærende, og nyde det man kan med den indtil den bliver lydig.

 

Anbefalet til dig