Er særligt populær i påsken: Prisen på denne dagligvare har taget himmelfart

Af: Lucas Andreas

|

27/03/2024

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Prisen er steget markant.

Mest læste i dag

Når forårssolen begynder at titte frem, og dagene bliver længere, ved alle danskere, at det er tid til påske - en højtid, der for mange indebærer familiehygge, påskefrokoster, og ikke mindst, påskeæg i chokolade.

Men i år kan traditionen med de søde fristelser komme til at koste mere end tidligere.

Årsagen? En markant stigning i prisen på kakao, som er den primære ingrediens i chokolade.

Ifølge det velansete erhvervsmedie Bloomberg har prisen på kakaobønner oplevet en højdespring på over 47 procent i løbet af den seneste uge, hvilket har sendt prisen pr. ton op over 8900 dollar.

Det skriver B.T.

Med udsigten til, at priserne kan nærme sig de 10.000 dollar pr. ton inden for få måneder, står vi over for en situation, hvor kakao kan ende med at være dyrere end kobber. Dette scenarie er et klart signal om, at chokoladeelskere må til at stramme budgettet, hvis påskeæggene ikke skal mangle på bordet i år.

Denne prisstigning på kakao skyldes en række faktorer, hvoraf vejret og sygdomme i kakaoproducerende lande spiller centrale roller. Ekstreme vejrfænomener har ramt Elfenbenskysten og Ghana - henholdsvis verdens største og næststørste producenter af kakao - hårdt. Usædvanligt høje temperaturer har ført til dårligere høstudbytter, mens sygdomme har yderligere begrænset produktionen.

Samtidig er efterspørgslen på chokolade stadigt stigende på verdensmarkedet, hvilket kun forstærker presset på priserne.

For danskere, hvis påskefejring er dybt forankret i traditioner, herunder indtagelse af chokoladeæg, tegner der sig et billede af en højtid, der i år bliver en smule dyrere. Mens vi plejer at lede efter de bedste tilbud på frosne fiskefileter og andre påskespecialiteter, kan det i år være klogt også at holde øje med chokoladepriserne. Denne udvikling minder os om, at selv de mest elskede traditioner ikke er immune over for de globale markedsudsving.

Anbefalet til dig