Er steget voldsomt i popularitet under coronakrisen

18/01/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det seneste år har vist en særlig tendens.

Mest læste i dag

I takt med corona-smittekurvens stigning har salget af katte haft samme opadgående tendens. Mange danskere har brugt corona-tiden på at udvide familien med en eller flere katte. Det viser en ny opgørelse fra landets førende dyreforsikringsselskab Agria Dyreforsikring, hvor 2020 har resulteret i en stigning på forsikringer til killinger (under fire måneder) på ca. 70%.

I løbet af 2020 har mange katte fået nye hjem. Danskerne har i coronatiden fået tid og lyst til at invitere en eller flere katte indenfor i familien, hvilket ikke kun mærkes hos katterier, dyreværnsorganisationer eller private, der sælger katte. Agrias samlede nysalg af sygeforsikring af katte og killinger er steget med 48% i 2020 i forhold til 2019.

"De fleste danskere ved godt, at det er en stor beslutning at få et kæledyr. Corona har medført, at flere danskere opholder sig mere hjemme. Vi er kommen ned i tempo, og det har åbnet op for lysten til at få kæledyr. Med hjemmearbejde og flere i familien hjemme til hverdag, ser mange det som en mulighed for at komme godt fra start med det nye familiemedlem, der kan nyde godt af lidt ekstra opmærksomhed i en coronatid", siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring i en pressemeddelese. 

Også almindelige huskatte er populære

”Det er positivt, at de nye katteejere prioriterer sygeforsikring af deres katte, da det vidner om en oprigtig interesse for katten, også efter coronatiden. Med en sygeforsikring får man hjælp til dyrlægeudgifter, hvis katten bliver syg eller kommer til skade. Vi håber, det er et symptom på, at kattens værdi nu er stigende i det danske samfund – en udvikling, der forhåbentlig vil fortsætte”, siger Tine Antvorskov.

Det er ikke kun racekattene, der er populære. Huskatte får også nye hjem, hvor Agria kan oplyse om en stigning i salg af sygeforsikring til netop huskatte med over 30% sammenlignet med 2019.

”Her hos Dyreværnet har vi mærket markant større interesse for at få kat end nogensinde før,” udtaler Rikke Lee, direktør for Dyreværnet og fortsætter, ”og fordi vi jo i årevis har haft rigtig mange killinger og katte til adoption, er det jo en velkommen trend! Men jeg kan godt blive bekymret for, om interessen holder ved. Mange katte lever jo, til de er over 15 år – og det er lang tid at forpligte sig, også økonomisk.”

En undersøgelse (Xtreme) fra 2020 viser, at kun 16 % af katteejere i Danmark har tegnet en sygeforsikring. Men det går den rigtige vej, for i 2016 var det kun 11% (YouGov).

Agrias langsigtede håb er, at et fortsat tæt samarbejde med de danske katteorganisationer, kan hjælpe med at højne forsikringsgraden for katte, så den når op på samme niveau som hos hundene.

Kattens besøg hos dyrlægen er lige så dyrt som hundens

Danske dyreejere tegner i stigende grad sygeforsikring til familiens kæledyr, men der er stadig lang vej. Flere katteejere har aflivet deres kat, fordi de ikke har haft råd til at få den behandlet hos dyrlægen. Det er sørgeligt!

Mange tænker slet ikke over, at katte rammes af sygdom og skader, præcis som hunde og mennesker. Både ”Livsstilssygdomme”, som katteejeren selv bidrager til ved at give katten forkert eller for meget mad, eller f.eks. kræft, som kan ramme alle. Mange katte kommer også til skade, f.eks. i trafikken, og må til dyrlægen. Sådan et besøg kan blive dyrt, hvis man ikke er forsikret.

Få din nye kat neutraliseret

Agria er aktive i kampagner for at få alle katte, der ikke bruges til avl, steriliseret eller kastreret, så det er så få katte som muligt, der skal leve et kort og trøstesløst liv uden fast tilhørsforhold.

“Man siger, at katten går sine egne veje, og mange danskere har nok den forestilling, at katten er et selvstændigt dyr med gode overlevelsesinstinkter. Selvom det har sin rigtighed, at katten er et selvstændigt væsen, så ændrer det ikke på, at den har brug for mennesker for at overleve. Vilde katte i Danmark kan ikke overleve på egen hånd,” siger Tine Antvorskov.

 

Anbefalet til dig