Ernæringsekspert: Disse fødevarer kan effektivt reparere huden for både solskader og rynker

Af: Naja Radik

|

30/06/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hud spiller en afgørende rolle i beskyttelsen af kroppen, hvilket gør det vigtigt, at passe på din hud for enhver pris. Visse ændringer i kosten, kan effektivt hjælpe med at reparere huden og endda give en naturlig glød.

Lige nu læser andre også

Når temperaturerne stiger og folk bevæger sig udendørs for at nyde det, bliver man yderligere eksponeret for solens UV-stråler og med den øgede eksponering kommer en lang række skadelige virkninger. 

Fra dem, der måske lider af solskoldning og tør hud, til dem, der ønsker tips til naturligt at øge din glød, kan løsningerne findes i kosten. 

Ernæringsekspert Alona Pulde sagde: 

“Noget af det mest foretrukne frugt og grønt, gulerødder og tomater, giver en fedtfattig måde, at tabe sig på eller opretholde vægten på, og optimerer dit generelle velbefindende, men de to bidrager også til en sund glød.”

“Dette skyldes primært, at de er rige på betacaroten, som forbedrer hudfarven og lycopen som beskytter mod hudskader.”

For at hjælpe med naturlig hudbeskyttelse, samt fødevarer der kan fremme en naturlig glød, afslører Pulde her, de bedste frugter og grøntsager, samt mængden af hvilke der skal indtages.

Fem fødevarer der øger en naturlig sund sol glød

Gulerødder er en fantastisk kilde at vælge, hvis du håber at udvikle nogle naturlige farver og samtidig øge hudbeskyttelsen.

Pulde sagde: 

“I modsætning til, hvad mange tror, vil betacaroten i gulerøøder ikke gøre huden orange.”

“I stedet hjælper det med, at give den sunde glød, samtidig med, at huden beskyttes mod solskader.”

Når huden udsættes for UV-lys, kan det forårsage erytem, hvilket oversættes til rødme af huden som følge af irritation og det får blodkapillærerne til at udvide sig.

Betacaroten er en effektiv antioxidant og når man indtager tilstrækkelige mængder af det, har undersøgelser vist, at det mindsker erytem.

Betacaroten er også en kilde til vitamin A, som har egenskaber, der kan hjælpe med, at øge produktionen af melanin i huden, der lægger et godt fundament for enhver solbadning.

Så hvis du håber på, at kunne reducere en forbrænding og/eller udvikler en mere naturlig solbrændthed, bør gulerødder hjælpe med dette.

Ligesom gulerødder, er søde kartofler en anden vigtig kilde til carotenoid.

Pulde sagde: 

“Søde kartofler har virkelig høje niveauer af carotenoider, som bidrager til en naturlig glød, hvilket får huden til at se sundere ud.”

Broccoli, cantaloupe og tomater er også nogle af de bedste frugter og grøntsager at spise, hvis målet er en sund naturlig glød.

Pulde sagde: 

“Broccoli indeholder ikke kun carotenoider for at tilskynde huden til at farve, men indeholder også C-vitamin, der forbedrer immunforsvaret og understøtter kollagen produktionen, som holder huden ung og sund.

Med cantaloupe råder Pulde, til at gå efter melonen, da de har lige så meget betacaroten som gulerødder. 

De har også et højt vandindhold, der hjælper med at hydrere på varme dage. 

Tomater er ikke kun rige på betacaroten, som giver den sunde glød, men de indeholder også lycopen, som beskytter mod solskader, misfarvning af huden, fine linjer og rynker. 

Pulde fortalte til Express

“Lycopen er en meget potent antioxidant i carotenoid familien. Som antioxidant neutraliserer den frie radikaler, der er ansvarlige for at beskadige hudceller.” 

Derudover, forbedrer det også forbindelsen mellem cellerne, der hjælper med, at opretholde hudens tekstur og gør huden yngre og sundere. 

Lycopen beskytter også kollagenproduktionen, hvilket gør det muligt for huden, at bevare sin fasthed og elasticitet og forhindrer løs hud og rynker. 

Undersøgelser viser, at det anbefalede daglige indtag af lycopen er mellem 8 og 20 milligram om dagen. Nogle læger anbefaler cirka 10 milligram om dagen som en del af en sund kost. 

Selvom kosttilskud er tilgængelige, foretrækkes det, at få dine næringsstoffer fra fødevarer for at få den maksimale fordel.

Pulde gav en overordnet retningslinje for, hvor meget lycopen der findes i visse fødevarer, så hvis du er usikker på portionsstørrelser, kan du bruge nedenstående til at måle det. 

  • 2,5 deciliter tomatsauce = 37 mg

  • 250 gram vandmelon = 14 mg

  • 1 rød tomat = 4,5 mg

  • 250 gram papaya = 5 mg

  • 1 spiseske ketchup = 2 mg

Fem fødevarer der reparerer og beskytter huden mod solskader

Blåbær er en god frugt konkurrent til hudbeskyttelse, på grund af at de er rige på nærende næringsstoffer.

Pulde sagde: 

“Blåbær er rige på antioxidanter og C-vitamin, der alt i alt hjælper med at beskytte og reparere huden mod solskader, samt understøtte kollagen produktionen.”

Den vigtigste antioxidant for hudens sundhed er anthocyanin, som tilfældigvis er pigmentet bag blåbærenes farve.

Anthocyanin er kendt for at øge kollagen syntesen, hvilket hjælper med hudens elasticitet.

Vandmelon, grøn te, avocado og bladgrøntsager er også særligt gode fødevarer til, at reparere og beskytte huden, på grund af de vitale fedtstoffer og vitaminer, de indeholder.

Pulde sagde: 

“Vandmelon har endnu mere lycopen end tomater, og mens dets rige vandindhold hjælper med at opretholde hydrering på varme dage, kan den øgede lycopen også hjælpe med, at holde huden sund og ungdommelig.”

Mens polyfenolantioxidanterne, der findes i grøn te, kan arbejde for, at beskytte celler mod UV-induceret skade, giver det også de ekstra fordele, at det reducere betændelse, beroliger huden og mindsker olieproduktionen. 

Ud over deres sunde fedtstoffer er avocadoer rige på vitamin C og E. 

Bladgrøntsager, herunder grønkål, spinat og kål, er rige på på antioxidanter, der beskytter mod hudskader.

Anbefalet til dig