Esben Dalgaard får hæderspris

04/2/23 16:11

Ida Hansson

Foto: Henning Hjorth/Ritzau Scanpix
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris.

Iværksætter Andrea Elisabeth Rudolph og skuespiller Esben Dalgaard har begge brugt sociale medier til at kommunikere åbent og ærligt om deres kræftsygdom. Det er årsagen til, at de modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris, der hvert år gives til en person, gruppe, institution eller organisation, som har gjort en helt særlig indsats for kræftsagen.

De fortjener prisen, fordi de modigt og generøst har brugt deres personlige erfaringer og stemmer til at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, forklarer Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen.

"Både i pressen og på sociale medier insisterer Andrea og Esben på at dele deres barske virkelighed med sårbarhed og humor. De sætter ord på svære tanker og følelser, som alt for mange desværre kan nikke genkendende til, og på den måde sender de et signal til om, at ingen er alene eller forkerte," siger Helen Bernt Andersen, der overrakte Hædersprisen lørdag d. 4. februar, der er international World Cancer Day.

’Det er så rørende og fantastisk’
"Det er meget overraskende og overvældende. Det er kommet bag på mig, at min historie kan være så kraftigt et spejl for andre, og det glæder jeg mig over hver eneste dag. Jeg har oplevet en positiv spiral, hvor jeg får så meget kærlighed tilbage. Det ønsker jeg også for andre, der bliver syge," siger Esben Dalgaard i en pressemeddelelse.

"Det er så rørende og fantastisk. Det føles på en måde lidt underligt at få sådan en pris, men det er dejligt, at det vi har sagt og fortalt har kunne bruges af andre, men jeg har også fået rigtig meget tilbage. Det vil jeg gerne sige tusind tak for," siger Andrea Elisabeth Rudolph og tilføjer:

"I starten handlede åbenheden på Instagram om at aftabuisere, fordi jeg fandt ud af, hvor stort et tabu, det er at have kræft. Man føler skyld og skam over at være til besvær, og man kommer ikke med glæde, men med ulykke og smerte til ens nærmeste. Jeg syntes, det var langt ude, at jeg hørte om folk, der skjulte for deres arbejdsplads, at de havde fået kræft. Det skal ikke være et tabu, for man kan ikke gøre for, at man får kræft."

Prismodtagerne siger det svære højt
Kommentarsporene på Instagram vidner om, at Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolphs rå og upolerede skildringer gør et stort indtryk på deres mange følgere. For de følgere, der selv er ramt af kræft, kan opslagene meget vel have en endnu større betydning, mener Laura Rosenvinge Kjersgaard, psykolog og rådgiver på Kræftlinjen.

"Jeg tror, det appellerer til mange med kræft inde på livet, at Esben og Andrea viser sig så åbent og ærligt frem og også tør tale om det, der er svært eller grimt. Det kan også være befriende at se, at to kendte og succesrige mennesker, som vi er vant til at opleve i en meget poleret version, også kan blive ramt af kræft, og minde os om, at kræft er en sygdom, som vi alle kan få."