Et mysterie: Præsident Xi Jinping ikke set i 10 dage

27/9/22 03:44

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Xi Jinping ikke har været set i 10 dage, og kineserne frygter, at han er blevet 'fordrevet af topgeneral under et kup'.

Præsident Xi Jinping er ikke blevet set offentligt, siden han vendte tilbage fra et topmøde i Usbekistan den 16. september.

Hans ti dages fravær fra offentligheden har sået kimen til rygter og spekulationer forud for et nøglemøde i næste måned i kommunistpartiet.

Den kinesiske stat har ikke officielt kommenteret - men deres statslige medier rapporterer, at alt er normalt og har også nævnt Xi.

Den 69-årige leder - der har stået i spidsen for den gigantiske nation i ti år - har ofte været centrum for intriger omkring hans helbred og fremtid.

Præsidentens fravær har givet anledning til spekulationer, da der var en gruppe af fire højt profilerede sikkerhedsembedsmænd, som blev fængslet for korruption på samme tid.

Han menes at have renset kommunistpartiet for enhver, som han betragter som "illoyal" forud for kongressen.

Men han forventedes at få en hidtil uset tredje periode efter at have ændret reglerne for et par år siden - hvilket banede vejen for ham til at blive "præsident for livet". Det skriver The Sun.

Han ville være den første kinesiske leder, siden Mao Zedong, til at sidde i embedet i så lang en periode.

Xi's forventede kroning - muligvis ved at bruge Maos genoplivede titel "Folkets leder" - på kommunistpartiets kongres den 16. oktober er dog nu blevet skæmmet af rygter, der spreder sig som en steppebrand blandt befolkningen.

Xi var ikke til stede ved FN's generalforsamling i New York den 21. september, men sendte i stedet for en forudindspillet besked.

Han menes også at være blevet inviteret til dronningens begravelse, men en "særlig repræsentant" gik i hans sted. Det er blevet antydet, at hans fravær skyldes, at han skulle i karantæne efter sin hjemkomst fra Usbekistan.

Nathan Ruser fra Australian Strategic Policy Institute sagde til The Telegraph: "Der er ingen beviser for et kup i Kina og ingen grund til at tro, at der har været et. "Xis årti med intense politiske konsolidering bag sig kan ikke omstødes af et misset møde eller et par aflyste fly."