Eurovision vil bilve afholdt i Ukraine i 2023

16/5/22 12:09

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Selv om Ukraine lige nu stort set kun er ruiner, så er præsident Zelensky ikke i tvivl om, at Eurovision skal afholdes i Ukraine næste år.

Lørdag aften tog det ukrainske band 'Kalush Orchestra' Eurovision-sejren med hjem til Ukraine. 

Bandets medlemmer havde undtagelsesvist fået tilladelse til at forlade det krigshærgede land for at repræsentere Ukraine til én af verdens største musikkonkurrencer, og her formåede de at charmere seerne og vinde hele showet.

Traditionen siger, at vindernationen skal afholde næste års udgave af musikkonkurrencen, og det har fået flere til at stille spørgsmålstegn ved, om Ukraine vil være i stand til at videreføre denne tradition. 

Der har blandt andet været spekulationer i, om værtsskabet skulle gå til andenpladsen, ét af Ukraines nabolande eller til én af de store nationer i Europa i stedet.

Risikoen, for at Ukraine fortsat er i krig om ét år, er der desværre, og selv hvis der (forhåbentlig) er fred, må man gå ud fra, at Ukraine formentlig har andre ting at bruge penge på end at afholde en dyr musikonkurrence. 

Landets præsident, Volodymyr Zelensky, har dog på Telegram slået fast, at planen fortsat er, at Eurovision skal afholdes i Ukraine til næste år. 

"Vores mod imponerer verden, vores musik erobrer Europa! Næste år vil Ukraine være vært for Eurovision!" skrev Zelensky således i et opslag som fortsatte:

"Vi vil gøre vores bedste for, at vi en dag kan være vært for deltagerne og gæsterne til Eurovision i ukrainske Mariupol. Frit, fredeligt, genopbygget!"

Zelensky har understreget, at Eurovision vil blive afholdt i en fredelig udgave af Mariupol, selvom byen på det sidste har været udsat for voldsomme bombardementer, ligesom byens indbyggere har lidt under manglen på mad, vand og elektricitet.

"Jeg er sikker på, at vores sejr i kampen mod fjenden ikke er langt væk," udtalte Zelensky.