EU's sundhedsagentur advarer: Abekopper kan blive endemisk i Europa

25/5/22 06:14

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu advarer EU's sundhedsagentur om, at abekopper kan blive endemisk i Europa, hvis udbruddet fortsætter.

Der er en risiko for, at abekopper kan blive endemisk i Europa, hvis det nuværende udbrud ikke bringes under kontrol, og virussen spreder tilbage til modtagelige dyrearter. Det udtalte Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme mandag, da det udsendte en risikovurdering.

Sundhedsagenturet sagde, at hvis overførsel fra person til person fortsætter, og hvis abekoppevirussen skulle trænge ind i dyrearter i regionen, kunne den blive forankret. Sundhedsagenturet antydede dog, at risikoen menes at være "meget lav."

"I øjeblikket er der kun lidt kendt om egnetheden af ​​europæiske indenlandsk (pattedyr) dyrearter til at tjene som vært for abekoppevirus," lød det i risikovurderingen, der bemærkede, at gnavere og egern sandsynligvis vil være egnede værter for virussen, og en overførsel fra mennesker til kæledyr er teoretisk mulig.

"En sådan afsmitningshændelse kan potentielt føre til, at virussen etablerer sig i det europæiske dyreliv, og at sygdommen bliver en endemisk zoonose," skrev Sundhedsagenturet i meddelelsen.

Agenturet bemærkede, at efter et udbrud i USA i 2003 udførte de offentlige sundhedsmyndigheder omfattende overvågning og ledte efter tilfælde, hvor virussen kunne have fundet vej ind i dyr.

De fandt ingen beviser for, at det var sket. Udbruddet i 2003 blev sporet tilbage til inficerede små dyr importeret fra Ghana som kæledyr - to reb-egern, en gambiansk rotte og tre mus.

Dyrene inficerede nærliggende præriehunde i en dyrehandel, og præriehundene inficerede 47 mennesker i seks stater. Det skriver Statnews.

Indtil videre anses virussen kun for endemisk i et dusin lande i Vest- og Centralafrika, hvor menneskelige infektioner forekommer sporadisk.

Tidligere i år har der kun været nogle få eksporterede tilfælde af abekopper uden for de endemiske lande - i USA, Storbritannien, Israel og Singapore.